Vroegere bewoners
Omringd door water
Als Hendrik Willem Brantsen het nieuw gebouwde Zypendaal betrekt, is hij al op leeftijd. Hij is 60 en zijn vrouw Johanna Elisabeth de Vree 51. Hun twee dochters zijn al volwassen. Zij groeien op in de voorganger van het huidige huis: een kleiner, kruisvormig pand uit omstreeks 1650 . Rond 1760 is dit huis afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe Zypendaal. Zowel de voorloper als het huidige huis zijn door water omgeven. Hoewel het huidige huis Zypendaal sinds de bouw twee verbouwingen heeft ondergaan, is de indeling gelijk gebleven.
Vijf generaties Brantsen
Meer dan twee eeuwen lang is Zypendaal in bezit van het geslacht Brantsen. Als de laatste weduwe Brantsen hier in 1926 overlijdt, ontbreken mannelijke nakomelingen. Het geslacht Brantsen van de Zyp zal daarmee uitsterven. Dit legt een zware druk op dochter Alwina, die het landgoed erft. Zij is de laatste van vijf generaties Brantsen op Zypendaal. Het rijke portrettenbezit van haar familie brengt ze onder in een door haar opgerichte stichting voor Gelderse familieportretten: de Brantsen van de Zyp Stichting. Voor het landgoed Zypendaal wordt een koper gezocht.
Zypendaal na de laatste Brantsen
In 1925 is J.C. Hartogs, directeur van de Nederlandse Kunstzijdefabriek (ENKA) de nieuwe eigenaar van Zypendaal. Niet voor lang, want vijf jaar later gaat het eigendom over op de gemeente Arnhem. Achtereenvolgens zijn pensiongasten, Duitse kleuterleidsters, evacués en het Ministerie van Oorlog de gebruikers. Ook de grootvader van Audrey Hepburn woont hier tijdens de oorlog en ontvangt hier de jonge Audrey. In 1975 wordt Zypendaal overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen; die er het hoofdkantoor van de organisatie vestigt op de bovenverdieping. De historisch ingerichte vertrekken op de hoofdverdieping worden opengesteld voor publiek. Veel voorwerpen van de familie Brantsen keren terug op het huis en dat maakt dat je het gevoel krijgt dat het nog steeds bewoond is. Het is alsof de familie Brantsen er nooit weg is geweest.