Toegankelijk voor iedereen

Wij willen dat iedereen een fantastische dag kan beleven in het unieke Gelderse erfgoed. Dankzij bijdragen voor de giftenactie Open de poorten! in het voorjaar 2020 kunnen we steeds meer drempels wegnemen voor en beter mensen met een lichamelijke beperking verwelkomen op onze kastelen. Ook verbeteren we de digitale toegang tot onze collectie en tot onze informatie met aandacht voor tekst, beeld en geluid. We zijn er nog lang niet maar we zetten continue stappen om de toegankelijkheid voor iedereen te verbeteren.

Kastelen en huizen

Kastelen zijn gebouwd als onneembare vesting. Maar GLK wil juist iedereen laten genieten van Gelderse kastelen en landhuizen. We werken aan een steeds betere toegankelijkheid van onze kastelen. Voor het verbeteren van de voorzieningen op locatie gebruiken we aanbevelingen van De Zonnebloem en Bartiméus. Op de webpagina’s van de kastelen vind je informatie over toegankelijkheid onder het menu-item ‘Plan je bezoek’ > Openingstijden en entree.

7 kastelen

Landgoederen en natuur

Rolstoel, scootmobiel en rollator toegankelijke paden liggen in park de Cannenburch in Vaassen, rondom kasteel Hernen in Hernen, landgoed Schaffelaar in Barneveld, park Scherpenzeel in Scherpenzeel, landgoed Staverden in Staverden (in de kasteeltuin en enkele andere paden), landgoed Mariëndaal bij Arnhem en Laakbos bij Druten.

Podcast natuur beleven

Iedere zondag loopt verslaggever Laurens Tijink samen met een natuurliefhebber een route in het Gelderse landschap. Wij mochten hem al vaak ontvangen in mooie gebieden. 

Collectie online

De museale collectie van GLK bestaat uit zeer uiteenlopende voorwerpen, die veelal een relatie hebben met onze kastelen en landhuizen. Ze geven een beeld van de adellijke wooncultuur vanaf de middeleeuwen tot in de 20ste eeuw. GLK maakt deze collectiestukken met informatie toegankelijk via de website Collectie Gelderland.
Inmiddels zijn ruim 25.000 objecten gedigitaliseerd en online te bekijken.

Bezoek Collectie Gelderland