Landgoed Mariëndaal

Landgoed Mariendaal bomen
Landgoed Mariendaal Gele kwikstaart
Landgoed Mariendaal Wijnranken

Ontdek Landgoed Mariëndaal

Het heuvelachtige Mariëndaal ligt aan de noordkant van Arnhem. Al wandelend of fietsend ziet u golvende bouwlanden en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers. Te midden daarvan liggen enkele boerderijen en oude huisjes.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Bij dit landgoed hoort de Groene Bedstee, een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. De haag is in 1865 aangelegd. De dames van het landgoed konden in de schaduw van het bladerdak een wandelingetje maken, zodat de zon hun huid niet zou verkleuren. Een blanke huid was in die tijd een teken van welvaart.

Help ons dit landgoed te beheren
Landgoed Mariendal Groene bedstee

Groene Bedstee

De tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.

Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Schelmseweg
6816 Arnhem

Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1936 – Oppervlakte 114 ha

Hondenlosloopgebied Arnhemse landgoederen

Landgoed Mariendaal kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Honden losloopplaats
  • Monumentaal gebouw
  • Toegankelijkheid

Geschiedenis

In de buurt van het landgoed lag vroeger een oud klooster. Landhuis Mariëndaal is van oorsprong uit de 18e eeuw.

In 1392 werd even ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal een augustijnenklooster gesticht. Van het klooster zijn alleen grafzerken over. Er staat er een bovenaan de Middellaan opgesteld als ‘stenen tafel’.

Landhuis

In 1791 kwam het landgoed in handen van de Arnhemse burgemeester mr. J.N. van Eck. In 1857 werd het 18e-eeuwse huis ingrijpend verbouwd en vergroot tot het huidige huis. Het oude interieur is verloren gegaan. Het huis is in erfpacht uitgegeven en niet toegankelijk voor het publiek.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.