Een bos vol verhalen

Boswachter Sabine Wolters neemt ons mee naar de prachtige natuur van het Landgoed Waardenburg en Neerijnen om watervogels, reeën, vossen te spotten in de uiterwaard. In het parkbos tussen kasteel Waardenburg en huis Neerijnen vindt ze voorjaarsbloemen die typisch zijn voor buitenplaatsen.

Kasteel

Vanwege de strategische ligging is kasteel Waardenburg langs de rivier de Waal gebouwd. Omdat dit verdedigingswerk niet heel comfortabel was om in te wonen, is later huis Neerijnen gebouwd. Het huis en het kasteel zijn met elkaar verbonden door een groot landschapspark.

kasteel Waardenburg

Stinsenplant

Het woord stinsenplant komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. In deze stevige stenen huizen woonde de adel. Stinsenplanten zijn naar Nederland gehaald om landgoederen van de adel op te vrolijken. In het voorjaar maken ze een tapijt van gekleurde bloemen.

Bostulp op landgoed Waardenburg en Neerijen

Dieren

Vanwege de verscheidenheid aan wilde planten is dit een van de meest waardevolle uiterwaarden in Nederland. De Kil, de oude rivierloop, is voor veel diersoorten een aantrekkelijk gebied. Er komen veel verschillende eendensoorten voor en zowel ree als vos vindt er zijn voedsel en dekking.

ree op landgoed Waardenburg en Neerijnen