Roofvogeldemonstraties

Bij GLK geven professionele valkeniers zo nu en dan een roofvogeldemonstratie. Hiermee vertellen we het verhaal van een oude traditie.

Hattem vogel
Aalt van Tongeren

Met enige regelmaat vinden er op onze kastelen roofvogeldemonstraties plaats, om bezoekers iets te vertellen over wat zich vroeger zoal afspeelde op Gelderse landgoederen en kastelen. Er zijn ook individuen of organisaties die bezwaar hebben tegen dergelijke demonstraties. Hieronder leggen wij uit waarom wij roofvogeldemonstraties, onder bepaalde voorwaarden, laten plaatsvinden.

Wat vindt GLK?

GLK heeft vanzelfsprekend oog voor het welzijn van de vogels die in roofvogeldemonstraties worden gebruikt. Wij hechten echter ook waarde aan het educatieve karakter van de roofvogeldemonstraties, waarin elementen van de traditionele valkerij aan het publiek getoond worden. Daarom geven we incidenteel toestemming voor een roofvogeldemonstratie. Wij werken daarbij uitsluitend samen met professionele valkeniers die werken volgens een gedragscode.

Valkerij: cultureel erfgoed

Roofvogels als havik en slechtvalk werden in het verleden veelvuldig ingezet voor jacht en schadebestrijding. Dit noemen we valkerij. Vroeger had elk vorstenhof hiervoor een eigen valkenier. Tegenwoordig is valkerij minder vanzelfsprekend, maar de historische waarde is nog steeds groot. Dit blijkt wel uit het feit dat het in 2013 in de Nationale Inventaris Immaterieel en Cultureel Erfgoed is opgenomen. Er zijn echter nog maar weinig valkeniers actief. Om het valkeniersvak te mogen beoefenen moet een 2-jarige opleiding worden gevolgd en is een ministeriële vergunning nodig, de valkeniersakte. Van deze akte wordt er een beperkt aantal afgegeven.

Zorg voor dieren

Diverse organisaties hebben bezwaar tegen roofvogeldemonstraties. Men vindt dat deze demonstraties geen recht doen aan het natuurlijk gedrag van de roofvogels en dat de dieren in gevangenschap niet goed behandeld worden. Ook bestaat er de vrees dat ontsnapte dieren kruisen met inheemse, wilde soorten. Door te werken met een gedragscode kunnen deze bezwaren worden ondervangen. Daarom werkt GLK alleen samen met valkeniers die op deze wijze hun vak uitoefenen.

GLK houdt zich aan geldende wet- en regelgeving. Als veranderingen in wetten of regels of de maatschappelijke discussie daar aanleiding toe geven, zullen wij ons standpunt op basis daarvan bijstellen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.