Graven naar een Romeins marskamp

In een GLK-gebied op de Veluwe worden momenteel opgravingen gedaan naar een Romeins legerkamp. Dit gebeurt door  archeologen en studenten van Saxion Hogeschool in het kader van Constructing the Limes.  

© Ton Rothegatter

Constructing the Limes is een groot landelijk project dat door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wordt gesubsidieerd. Het project gaat over grenzen en hoe mensen die beleven en ervaren.

De archeologen van Saxion doen specifiek onderzoek naar de mobiliteit in de grenslandschappen van het Romeinse leger en concentreren zich op de zogenaamde tijdelijke Romeinse legerkampen. Deze kampen zijn vermoedelijk maar kort in gebruik geweest, bijvoorbeeld als marskamp of oefenkamp. In Nederland zijn er slechts twee tot vijf bekend waarvan de bekendste zich bevinden in Ermelo.

Digitaal- én veldonderzoek

De zoektocht naar de kampen is door de studenten allereerst achter de computer gestart door met hoogtekaarten, luchtfoto’s en allerhande kaarten de potentiële kampen te traceren. Op dit moment vindt in het veld een controletoets plaats. De resultaten lijken veelbelovend want er lijkt inderdaad een nieuw tijdelijk kamp te zijn gevonden! Vandaag wordt dat verder wereldkundig gemaakt door Saxion.

Geïnteresseerd in een korte impressie van de voorgeschiedenis van de zoektocht door staf en studenten naar de tijdelijke Romeinse kampen op de Veluwe? Beluister dan dit radiofragment.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.