Het onderduikverhaal van een 4-jarig jongetje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog  moest Jits van Straten als vierjarig jongetje onderduiken. Het is dan 1942 en het leven van de Joden in Nederland wordt steeds gevaarlijker. Jits van Straten komt samen met zijn ouders terecht op de Veluwe, waar hij en zijn vader in een onderduikershol kunnen verblijven.

Onderzoek
Sinds 1993 heeft Jits geprobeerd deze schuilplaats terug te vinden, maar toen dat niet lukte vroeg hij in 2020 hulp aan de opleiding Archeologie van Saxion, als laatste poging om deze schuilplaats te vinden. Wilko van Zijverden heeft onderzoek gedaan naar het onderduikhol waar Jits van Straten met zijn ouders was ondergedoken in de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van historisch onderzoek, een analyse van remote sensing data en een archeologisch bodemonderzoek werd de locatie van de schuilplaats in 2021 vastgesteld en in het voorjaar van 2022 in samenwerking met GLK opgegraven. Tijdens de opgraving bleek dat het hol met het inventaris was verwoest door een felle brand. Met zijn onderzoek heeft Wilko van Zijverden de Saxion Onderzoeksprijs gewonnen.

Tentoonstelling
In april en mei 2023 bracht GLK met dank aan vele vrijwilligers en studenten van Saxion dit verhaal tot leven met een kleine tentoonstelling in het Bouwhuis van kasteel Cannenburch.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.