Goilberdingerwaarden op werelderfgoedlijst

Omdat sinds gisteren de Nieuwe Hollandse waterlinie op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, heeft GLK nu een stukje werelderfgoed in beheer. Ons terrein Goilberdingerwaarden ligt namelijk binnen de begrenzing van deze verdedigingslinie. Regiomanager Gerard Jonkers: “Dat is harstikke leuk. We zijn trots op al onze bijzondere gebieden, maar zo’n Unesco-status maakt het wel extra bijzonder.”

Goilberdingerwaarden landschap schapen
© Ton Rothengatter

Militair verdedigingswerk

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen tezamen een militair verdedigingswerk van meer dan tweehonderd kilometer lengte, gebaseerd op het principe van tijdelijke onder water zetten van het land. De linies hebben drie hoofdkenmerken: het strategische landschap, het watermanagementsysteem en de militaire werken.

Goilberdingerwaarden

Ons terrein Goilberdingerwaarden bij Culemborg ligt midden in dit strategische verdedigingswerk uit 1815 tussen de Biesbosch en Amsterdam. Belangrijke onderdelen zijn nog altijd aanwezig, waaronder de gracht en omleidingsweg rond het Werk aan het Spoel. Meest zichtbaar is een aantal betonnen groepsschuilplaatsen uit 1918 en 1939/1940. Het zijn de laatste toevoegingen aan de linie, voordat deze na de Tweede Wereldoorlog buiten bedrijf werd gesteld.

De Goilberdingerwaarden bestaat verder voor een groot deel uit bloemrijk grasland en rietland. Hier en daar staan bosjes, knotwilgen en struikgewas met onder meer meidoorn. Op diverse plaatsen in het gebied komen bijzondere plantensoorten voor, zoals wilde marjolein, rode-ogentroost en kruisbladwalstro. Je vindt er ook een ‘Armenboomgaard’. Deze ‘Armenboomgaard’ was ooit eigendom van de Katholieke Kerk. De opbrengst was bestemd voor de armen uit de Betuwe. Er staan oude hoogstamfruitbomen met verschillende soorten appels en peren. De boomgaard is door dijkverleggingen inmiddels buitendijks komen te liggen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.