Landgoed Hoekelum

Landgoed Hoekelum landhuis
Landgoed Hoekelum paddenstoel
Landgoed Hoekelum landgoed

Ontdek Landgoed Hoekelum

Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws huis. Het wordt omringd door een prachtige vijverpartij en bijzondere gebouwen.

Waarom is deze buitenplaats belangrijk?

De historische buitenplaats Hoekelum is waardevol in allerlei opzichten en een heerlijk recreatiegebied. Maar gemeenten en provincie zoeken naar bouwgrond voor huizen en wegen, en iedereen wil een stukje van deze buitenplaats hebben. Geldersch Landschap & Kasteelen zet zich in om landgoed Hoekelum in zijn geheel te behouden.

Help ons dit natuurgebied te behouden

Natuur

Landgoed Hoekelum landgoed

Planten

Hoekelum heeft karakteristieke naaldbossen en beukenlanen en vele loofbomen waaronder de wintereik. In de halfschaduw van de bosranden groeit kamperfoelie.

Langs de lanen kun je het wilgenroosje en de braam vinden. Bij de grotendeels drooggevallen beek groeien tijm, grasklokje en muizenoortje. De oude muur van de tuin wordt gesierd door muurleeuwenbekjes.

Kervelse Bos Sletterinkheide grote bonte specht

Dieren

De grote bomen met holten zijn ideaal voor vleermuizen. De gerestaureerde ijskelder biedt ze een prettig winterverblijf. Het aantal vleermuizen is dan ook toegenomen. Ook kun je een grote diversiteit aan vogels en zoogdieren ontdekken op het landgoed.

Het gebied vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Er leven diverse zoogdieren op het landgoed, zoals dassen, boommarters en reeën.

Ook veel vogelsoorten hebben hier hun leefgebied. De sperwer broedt in het naaldhout in het oostelijk deel van Hoekelum. Ook de zeldzame wespendief broedt hier af en toe. En als je geluk hebt, hoor en zie je wellicht spechten roffelen op een boom.

Landgoed Hoekelum landhuis

Feesten en bijeenkomsten

Huis Hoekelum is een officiële trouwlocatie. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente Ede, telefoon 0318 – 68 09 11.

Ook groepsbijeenkomsten, feesten, overnachten en rondleidingen door het huis zijn mogelijk. Bel voor meer informatie de heer Van Ee, telefoon 0318 – 63 21 24.

De kaasboerderij op het landgoed is te huur voor vergaderingen en ontvangsten tot maximaal 100 personen. Bel voor meer informatie 0318 – 63 23 12 of mail naar boerderij@hoekelum.nl.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Edeseweg 124
6721 KE Bennekom

Regio Veluwe – Gemeente Ede
Verworven 1988 – Oppervlakte 112 ha

Hondenlosloopgebied Hoekelum

Ruiter- en menroute Landgoed Hoekelum

kaart Landgoed Hoekelum Sysselt

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Honden losloopgebied
  • Fietsen
  • Ruiterroute
  • Monumentaal gebouw
  • Overnachten
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

De geschiedenis van huis Hoekelum gaat terug tot de 14e eeuw en is nauw verbonden met de jacht. Het huis zou van oorsprong een eenvoudig houten jachthuis zijn geweest. In 1396 werd het landgoed in leen gegeven aan de jagermeester van de Veluwe, wat een erfelijk ambt was. Zijn opvolgers werden aangeduid als Van Hokelum en op basis hiervan werd de geslachtsnaam Van Hoeckelum aangenomen.

Nieuw huis

In de 18e eeuw werd een nieuw huis gebouwd. Het wapen van de eigenares werd in het fronton aan de voorgevel aangebracht. In 1914 werd het huis nogmaals grondig verbouwd en gemoderniseerd. De hoofdvorm en de middenpartij van de voorgevel bleven gehandhaafd, maar het huis werd verbreed en van een nieuwe indeling voorzien.

Interieur

Het interieur is voornamelijk uit de tijd van de verbouwing van 1914. Alleen een schoorsteenbetimmering uit 1700 en een zaal met stucdecoraties in Lodewijk XVI-stijl zijn behouden. Een deel van de inboedel van de vroegere bewoners, zoals portretten, meubels en porselein bleef in het huis bewaard.

Het gebied

Hoekelum ligt op de stuwwal Wageningen-Lunteren. Het bos van Hoekelum hoorde bij het Moftbos, dat al in 996 wordt genoemd als eigendom van het klooster Elten. De oude wildwal Wageningen-Lunteren die dwars door Hoekelum loopt, vormde de oostgrens van het landgoed. Door intensieve houtkap verdween het bos grotendeels en in de 17e eeuw bestond Hoekelum vooral uit bouwland, weide, hakhout en heide.

Beheer

Met ons beheer willen we de cultuurhistorische waarden van het landgoed in stand houden en versterken, met extra aandacht voor de natuurwaarden die ermee verbonden zijn. Ook het recreatieve gebruik van het terrein heeft onze bijzondere aandacht.

Landgoed Hoekelum Landgoed bank

Bijzondere waarden

Het hele landgoed is een rijksbeschermde buitenplaats met verschillende cultuurhistorisch waardevolle elementen, waaronder het kasteel inclusief interieurstukken en landhuis Noordereng. Ook de ruim 800 meter lange zichtlaan en de langste wildwal van Nederland (15 kilometer, deels op Hoekelum gelegen) zijn bijzonder. Naast de cultuurhistorische waarden komen in dit terrein hoge natuurwaarden voor. Zo is het parkbos zeer waardevol, onder meer doordat de gemiddelde leeftijd van de bomen hoog is.

Ecologische verbinding

Daarnaast komen er veel soorten vleermuizen voor en leven er twee interessante keversoorten, waaronder het blauw vliegend hert. Verder worden er dassen, boommarters en reeën gezien. Voor hen vormt het landgoed een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het gebied wordt intensief bezocht door wandelaars, hardlopers, mountainbikers en ruiters.

Landgoed Hoekelum Landgoed

Beheer in een notendop

Ons beheer is gericht op het in stand houden van de cultuurhistorie en het versterken van de natuurwaarden. We streven naar meer afwisseling in soorten, leeftijd en structuur. Daarbij is er ruimte voor de oogst van kwaliteitshout van de douglasspar en Japanse lariks. Het bos rondom de spreng houden we open, waardoor er meer ruimte en licht is voor de ontwikkeling van de ondergroei. Enkele percelen beheren we als hakhoutbos, zodat te zien is hoe de hakhoutproductie in zijn werk gaat.

Recreatief medegebruik

Verschillende monumentale bomen zijn in slechte conditie. Bij te veel uitval zullen we een laan in zijn geheel vervangen of herstellen. De graslanden in de zichtlijn worden extensief beheerd.
Het recreatieve gebruik van het terrein door fietsers (vooral mountainbikers) is een punt van aandacht, met name op de zichtas.

Meer lezen? Klik hier om de volledige beheervisie te lezen.

Video en podcast Hoekelum

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.