Back-up natuur met Nationale Zadencollectie

Stichting Het Levend Archief en de landschapsorganisaties slaan de handen ineen voor het bouwen van een ‘back-up van de natuur’. Met een bijdrage van ruim 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gaan we aan de slag met het vullen van de Nationale Zadencollectie van alle in ons land bedreigde planten. Dat is hard nodig want één op de drie inheemse plantensoorten staat op dit moment op de Rode Lijst van bedreigde planten, zeventig soorten staan op het punt van verdwijnen.

Noodzaak
Bescherming van goed beheerde leefgebieden voor alle inheemse planten is een vereiste om een rijke natuur in Nederland te behouden. Een Nationale Zadencollectie maakt het mogelijk om onze wilde flora nú veilig te stellen voor later.

Voorbeelden beschermingsacties
Voor natuurherstel zijn niet altijd forse maatregelen nodig. Soms is een subtiele actie voldoende om een kwijnende soort te behouden. Zoals bij de zeldzame kleine valeriaan op de Noord-Veluwe, waar GLK samen met Nijmeegse onderzoekers de voortplanting een handje hielp. In 2020 werden in het voorjaar enkele stekjes verzameld. Vervolgens zijn deze op de campus in Nijmegen in een kas opgekweekt tot pollen. Een jaar later hadden we een tafel vol potten met bloeiende valerianen. Die zijn met een kwastje bestoven en dat leverde veel zaad op.

Op landgoed Duno staat nog een kleine populatie berghertshooi, een zeldzame soort die vroeger langs de zuidrand van de Veluwe voorkwam. Er is onderzocht wat de conditie van de bestaande standplaats is en welke geschikte plaatsen er in de directe omgeving zijn. Daar is op een paar plekken zaad van de huidige populatie verspreid.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.