Reddingsplan voor kleine valeriaan succesvol

Vorig jaar is door Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) i.s.m. Natuurbalans en de Universiteit van Wageningen een project gestart om materiaal van de zeldzame kleine valeriaan te verzamelen in natuurgebied het Wisselse Veen en dit vervolgens in de kas te vermeerderen. Dat is gelukt! Vandaag zijn zowel nieuwe plantjes als zaad terug gebracht in het gebied.

Terug planten

Ecoloog André de Bonte van GLK is erg blij met het resultaat: “Door een klein beetje materiaal te verzamelen en vervolgens zorgvuldig te stekken, is het gelukt om circa 100 forse nieuwe pollen te kunnen kweken in de kas. Deze hebben vervolgens gebloeid en kon er zaad worden verzameld. Zowel dit zaad als de pollen zijn terug gebracht in het Wisselse Veen. Alleen al de pollen zullen de populatie van kleine valeriaan enorm vergroten en helpen om de plant voor de toekomst te behouden in dit gebied.” 

Zeldzaam in Nederland

Kleine valeriaan (wetenschappelijke naam is Valeriana dioica) is een 15-30 cm hoog kruid uit de kamperfoeliefamilie. Het kruid was vroeger algemeen, maar staat tegenwoordig op de rode lijst van bedreigde planten.  De soort kwam vroeger veel voor in blauwgraslanden, elzenbroekbossen en andere matig voedselrijke plaatsen waar water van goede kwaliteit aan de oppervlakte komt. Doordat dit soort gebieden verdrogen of helemaal verdwijnen, zijn er nog maar weinig groeiplaatsen over in Nederland. Enkele jaren geleden ontdekte een inventarisatievrijwilliger van GLK deze zeldzame plant in het Wisselse Veen.

Wisselse Veen

Het Wisselse Veen is een uitermate geschikt gebied voor de kleine valeriaan. In twintig jaar tijd is dit gebied veranderd van een intensief gebruikt landbouwgebied tot één van de meest kostbare natuurgebieden op de Veluwe. Eén keer per jaar – in de zomer – wordt dit type grasland gemaaid. Het maaisel blijft niet in het gebied achter maar wordt afgevoerd. Gevolg hiervan is dat de grond verschraalt oftewel voedselarmer wordt, waardoor bijzondere planten kunnen ontwikkelen en groeien. Zeldzame soorten als orchideeën, Spaanse ruiter en het vleesetende plantje zonnedauw komen er weer in grote getale voor. Ook de populatie van kleine valeriaan in het Wisselse Veen heeft nu dankzij dit project een flinke impuls gekregen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.