Archeologische rijksmonumenten paspoort ontvangen

Deze week werd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, archeologische rijksmonumentenpaspoorten uitgereikt aan directeuren van de provinciale landschappen. 

© RCE

Nederland telt een groot aantal archeologische vindplaatsen. Deze resten vormen een belangrijke informatiebron over het verleden en voor veel perioden zelfs de enige. Alleen de bodem kan ons vertellen hoe de mensen leefden en werkten voordat er geschreven bronnen waren. Sommige van deze vindplaatsen hebben een dusdanige wetenschappelijke of belevingswaarde dat ze zijn aangewezen als archeologisch rijksmonument.

Gezamenlijk beheren de provinciale Landschappen 111 archeologische rijksmonumenten, waarvan 19 in beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen. Deze variëren in aard en ouderdom, zoals grafheuvels en prehistorische akkertjes (celtic fields). De paspoorten bevatten foto’s van het monument, informatie over de locatie, ouderdom en het type monument. Ook bieden de paspoorten informatie over waarom we archeologische resten beschermen en willen behouden voor de toekomst. Dit kan alleen door er samen goed voor te zorgen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.