Honderd jaar ontspanning

In mei wordt, met twee jaar vertraging vanwege de pandemie, het honderdjarig bestaan van de Ontspanningszaal gevierd. Dit rijksmonument stond oorspronkelijk in Harderwijk, als opvangplek voor gevluchte Belgische militairen. Na de Eerste Wereldoorlog kocht eigenaar van landgoed Staverden, Herman Theodoor s’Jacob, het gebouwtje om er een ontspanningsruimte van te maken voor zijn bosarbeiders en de plaatselijke bevolking.

Nadat het gebouwtje in 1921 uit Harderwijk was opgehaald en op landgoed Staverden was neergezet, heeft s’Jacob wellicht even zijn wenkbrauwen gefronst: was dit wat hij in Harderwijk had zien staan? In de donkere bossen kwam de houten barak helemaal niet uit de verf. Hij gaf zijn timmerman Gerard Plancius de opdracht hier wat aan te doen. Plancius pakte de handschoen op. Op een kruisvormige plattegrond bouwde hij een nieuw hoofdgedeelte met een klokkenstoeltje op het zadeldak en twee lagere zijvleugels. In de muren plaatste hij ruitvensters om zoveel mogelijk daglicht te vangen. De grootste ramen kregen luiken, sinds 1962 voorzien van de Gelderse roos van GLK dat het landgoed toen in bezit kreeg. Boven de entree hing hij een lantaarn om het portiek en het naambord daarboven te verlichten.

Binnen liet s’Jacob de wanden bekleden met behang met pauwenmotief, een verwijzing naar het eeuwenoude symbool van landgoed Staverden. Restanten van het behang zijn nog altijd aanwezig, evenals een tegeltableau met de dankbare woorden ’Hulde aan den Stichter van dit Gebouw – de bevolking van Staverden’. Vanaf het begin heeft het gebouw dienstgedaan als recreatiezaal voor de Ermelose buurtschappen Leuvenum, Speuld, Staverden, Drie, De Beek en Houtdorp. Heel wat theater voorstellingen zijn hier opgevoerd en tot op de dag van vandaag vinden er bruiloften en andere festiviteiten plaats. Alle reden dus voor CIVOS, de vereniging die al vijftig jaar de Ontspanningszaal beheert, om samen met GLK dit voorjaar het eeuwfeest te vieren.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.