Landgoed Schaffelaar

Landgoed Schaffelaar bestaat onder meer uit een kasteelachtig huis in neogotische stijl, een parkbos, lanenster en een grote weide met een gracht eromheen. Het landgoed, de oranjerie en tuin, de slingervijver en de lanenster met het ‘grand canal’ zijn weer in oude glorie hersteld.

Locatie

Stationsweg 6
3771 VH Barneveld

Regio Veluwe - Gemeente Barneveld
Verworven 1968 - Oppervlakte 94 ha

Voorzieningen

Actueel

De gemeente Barneveld heeft de Koewei, het grote grasveld achter kasteel De Schaffelaar in Barneveld, afgesloten voor bezoekers. Ook het pad rondom de Koewei is gesloten. Deze maatregel is genomen na vondst van meerdere dode vogels. We roepen alle gebruikers op om gehoor te geven aan deze maatregel om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Het kasteel, de oranjerie het Schaffelaarse Erf en het achterliggende bos zijn nog steeds bereikbaar.

Landgoed

Op landgoed Schaffelaar staat een kasteelachtig huis in neogotische stijl. Het ligt in een prachtig parkbos met een lanenster en een grote weide met een gracht. In het huis kan worden getrouwd. Het park is opengesteld voor wandelaars. Het parkgedeelte (omgeving Koeweide) is aangewezen als hondenlosloopgebied.

Het landgoed is een aantal jaren geleden zorgvuldig gerestaureerd. Ook de 19e-eeuwse oranjerie en de oranjerietuin, de slingervijver en de lanenster met het ‘grand canal’ zijn weer in oude glorie hersteld.

Oranjerie
De oorspronkelijke oranjerie was van ongeveer 1900. Het markante bouwwerk in Victoriaanse stijl was geheel uit gietijzer en glas opgebouwd. Alleen de fundamenten zijn ervan bewaard gebleven. In 2005 is op deze fundamenten de oranjerie in authentieke stijl herbouwd.

Bijgebouwen
Op het landgoed staan bijgebouwen zoals een tuinmanswoning met schuur, een dienstwoning, een koetshuis en een boerderij. Het koetshuis is in neoclassicistische stijl gebouwd. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke bestrating en de paardenstal is voorzien van de originele schotten. De traditionele boerderij is in 1869 gebouwd. Dat blijkt uit een gedenksteen in de gevel.

Park
In de parkaanleg van het landgoed zijn duidelijk drie periodes herkenbaar. De eerste aanleg was geometrisch van opzet en vormt nog steeds de hoofdstructuur van het park. Daarna volgde een aanleg in de vroege landschapsstijl. Er kwam een stelsel van slingerende vijvers, met slingerende paden eromheen. Rondom het nieuwe huis werd ten slotte een park in late landschapsstijl aangelegd, met gebogen bosranden en gebogen paden en een vijver met een grafeiland.

Kasteel
Wie Kasteel De Schaffelaar betreedt, waant zich al snel in een andere wereld. Een wereld met de stijlvolle allure van een kasteel in neo-tudorstijl. Een wereld vol romantiek waar torentjes, kantelen en marmeren vloeren voor een bijzondere sfeer zorgen. Kasteel De Schaffelaar wordt gezien als het belangrijkste Nederlandse landhuis in neo-tudorstijl. Het staat in de top 100 der Nederlandse Unesco-monumenten.

Excursies

Geen evenementen gevonden.

Hondenlosloop gebied

Het Schaffelaar Erf

Een erf waar ontmoeten, beleven en verbinden centraal staat. Kinderopvang, IVN Natuureducatie, dagbesteding, een atelier, kinderboerderij en vergaderlocaties ijn hier al gevestigd. Er wordt gewerkt aan een winkeltje, horeca en media belevingcentrum. 
www.hetschaffelaarerf.nl

Gebruik

Huis Schaffelaar is een mooie trouwlocatie en het wordt gebruikt voor feesten en zakelijke bijeenkomsten. Er is een restaurant in de sfeervolle oranjerie.

Het kasteelachtige huis en de oranjerie zijn officiële trouwlocaties. Het is een romantisch gebouw in neo-Tudor stijl waar torentjes, kantelen en marmeren vloeren voor een bijzondere sfeer zorgen. Voor informatie over de huwelijksvoltrekking kunt u terecht bij de gemeente Barneveld, (0342) 49 59 11.

Bijeenkomsten
Het huis is een stijlvol decor voor zakelijke bijeenkomsten. Er zijn mogelijkheden voor zowel kleine als grote gezelschappen. Er zijn intieme salons, grote zalen en een trendy loungekelder. De zalen zijn comfortabel en van alle moderne gemakken voorzien. Kijk voor meer informatie op: www.kasteeldeschaffelaar.nl. In restaurant de Oranjerie kunt u lunchen of dineren. Kijk voor meer informatie op: www.restaurantdeoranjerie.nl.

Beheer

Op de Schaffelaar wordt de geschiedenis van de parkaanleg zichtbaar gehouden. Dat betekent dat elk deel wordt beheerd zoals bedoeld in de periode waarin het is aangelegd. 

Het heideterrein in het noorden van de Schaffelaar wordt beheerd als laatste restant van de voormalige 'woeste gronden' en als rustgebied voor de planten en dieren die daar thuishoren.

Hier vindt u informatie over het Veertienlanenpunt / Sterrenbos

Dieren

Het bos is betrekkelijk oud en heeft naast bomen en struiken ook open gedeeltes. Dat zijn ideale omstandigheden voor veel dieren.

Er komen dan ook wel 50 soorten broedvogels voor. Spechten, zoals de groene specht, komen hier graag. In de holtes van de bomen huizen diverse soorten vleermuizen. In de schemering van de ochtend of avond kunt u de reeën zien die in dit gebied leven. Ook de zeldzame ringslang en de levendbarende hagedis komen op de heide voor.

Planten

Rond het landhuis ligt een prachtig parkbos. Ook een vochtige heideveld dat overgaat in elzenbroekbos hoort bij het landgoed. Hier komen zeldzame soorten voor en dit gedeelte is dan ook niet openbaar toegankelijk.

Op het vochtige heideveld groeien soorten als kleine zonnedauw en veenpluis. Tussen de dopheide groeit de klokjesgentiaan met zijn mooie hemelsblauwe bloemen. Er staan ook gagelstruiken, een houtige struik waarvan de olie uit de harsklieren heel aromatisch is. Vroeger werd het als geneesmiddel gebruikt en als vervanger van hop om bier mee te kruiden.

Elzenbroekbos
De vochtige omstandigheden in het elzenbroekbos zorgen voor een rijke ondergroei, met gele lis en moerasandoorn. In de oudere drogere bossen groeien dalkruid, dubbelloof en koningsvaren. Op het hele terrein komen veel paddenstoelen voor, waaronder enkele zeldzame soorten.

Geschiedenis

De vorm van het landgoed is bepaald door de loop van oude paden. Het huis is uit het midden van de 19e eeuw. Het behoort tot de top-100 monumenten van ons land.

Eind 17e eeuw werd vanaf de Esvelderbeek een nieuwe beek gegraven, die over het terrein stroomt. Zo kon het water van de grachten om het kasteel ververst worden. Ooit liep er een pad van het dorp rechtstreeks naar het kasteel. Vlak voor het kasteel splitste het pad zich op naar het noorden (Voorthuizen) en naar het oosten (Kootwijk). De karakteristieke 'punt' aan het terrein is hierdoor ontstaan.

Huis
Op een kaart uit 1568 wordt voor het eerst een ‘kasteel’ op deze plek vermeld. Het huidige kasteelachtige huis Schaffelaar dateert uit 1852. Het is tot in de kleinste details geïnspireerd door de Engelse neogotiek ofwel de neo-Tudor stijl. De gevels zijn gedecoreerd met kantelen, torentjes, balustraden en vensteromlijstingen. De kozijnen en raamtraceringen zijn van gietijzer. Het huis hoort tot de top-100 monumenten van ons land omdat een buitenhuis in neogotische stijl zeldzaam is.

Interieur
Het interieur zoals betimmeringen, deuren, trappen, schoorsteenmantels en stucwerkplafonds is uitgevoerd in neogotische stijl. De interieurdecoratie is voor een groot deel intact gebleven, hoewel kleurige wandafwerkingen en de glas-in-loodramen ontbreken. Het plafond in de vestibule is rijk versierd. Met zijn gestucte hanggewelfjes wordt het ook wel een druipsteenplafond genoemd.

Spannende geschiedenis