Historisch landgoedbeheer Schaffelaar

Eikenhakhout was vroeger een veelvoorkomend bostype op de Nederlandse zandgronden. Geldersch Landschap & Kasteelen houdt deze historie levend op enkele plekken.

© René Visser

Veertienlanenpunt

Op landgoed Schaffelaar zijn de lanen van het Sterrenbos na het grote herstel van 2005 ingeplant met eiken. De eiken tussen de lanen in worden als hakhout beheerd. Dat betekent dat periodiek in een ‘taartpunt’ de bomen kort worden afgezaagd. Op deze manier houden we afwisseling in het landschap: van een open karakter tot dichtbegroeide stukjes bos. Belangrijk voor dieren en planten en bijzonder voor mensen om doorheen te wandelen en van te genieten.

Geschiedenis van hakhout

Hakhoutmethodes werden al toegepast door de Romeinen. In de Middeleeuwen werd er vanwege de bevolkingsgroei op grote schaal hakhout gekapt. Het hout werd gebruikt als brandhout, voor leerlooierijen, omheiningen, vlechtwerk en palen. Ook na 1840 was er een opleving: eikenschors werd veel gebruikt voor de winning van looistof; het geschilde hout als brandhout. Vanaf 1900 werd steeds meer fossiele brandstof en elektriciteit gebruikt. Ook leerlooierijen gingen gebruikmaken van alternatieven. Toen er ook nog meeldauw in het hakhout kwam, was dat de genadeslag voor de hakhoutindustrie. Het houthakbeheer van tegenwoordig laat hiermee tevens een stukje geschiedenis zien.

Ecologisch waardevol

Door het afzagen van de bomen komt er veel licht en ruimte op de bodem. Planten en dieren die van open zonnige plekken in het bos houden voelen zich hier thuis. Vele soorten amfibieën, reptielen en insecten vinden in de afgezette eikenstobbe een geschikte schuilplaats en voedsel. Ook een das of ree maakt graag gebruik van de beschutting die een stuk hakhout biedt.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.