Deze winterbloeiers verjagen de winterblues 

Bloeiende planten zijn van voorjaar tot herfst volop te zien. Maar wie goed oplet, kan in de winter ook allerlei bloemen ontdekken. Ontdek hoe de bloemknoppen aan sommige struiken ontluiken nog voor er ook maar één blaadje aan de takken komt. En speur de bodem maar eens af op zoek naar vroege stinzenplanten. Na enkele grijze maanden kondigen deze winterbloeiers met het hoognodige beetje kleur een nieuwe lente aan. Wég winterblues! 

sneeuwklokjes landgoed neerijnen
© Mark Bartels

Winterkamperfoelie 

De rijkbloeiende winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) kún je haast niet missen. Al komt dat niet door zijn onopvallende, misschien wat saaie uiterlijk, maar wel door zijn heerlijk friszoete geur. De roomwitte tot zachtroze bloemen verschijnen in de periode november tot april aan de struikkamperfoelie. Ontwakende bijen zijn blij met het vroege aanbod aan stuifmeel dat de bloemen leveren. Onder meer in park Rosendael staat de winterkamperfoelie in bloei.  

winterkamperfoelie-detail
© Floor ten Brink

Nieskruid 

De meeste nieskruidsoorten (Helleborus) bloeien van december tot maart. Deze wintergroene schaduwplanten fleuren beslist de donkere winterdagen op. De bloemen komen voor in witte, groene, roze of paarse varianten. Vaak laten de bloemen hun kopjes laten hangen, maar op deze foto zie je wel de mooie binnenkant van de bloemblaadjes. De Helleborus orientalis kun je tegenkomen op het GLK landgoed Schaffelaar of misschien wel bij je thuis in de tuin.

Helleborus-orientalis-Saxifraga
© Rutger Barendse

Toverhazelaar 

Vanwege zijn haast magische kwaliteiten is de toverhazelaar (Hamamelis x intermedia) geliefd bij veel tuiniers – én bij GLK! Als alles eromheen nog dor en saai is, maakt deze vrolijk bloeiende struik er namelijk al vroeg een feestje van. Hij kan al begin januari bloeien en is dan rijkelijk bedekt met goudgele, bronskleurige of rode bloemen. Als kleurrijk vuurwerk spatten ze van de kale takken en vieren zo de aanstaande lente. Bonus: ze geuren heerlijk. In de herfst kleuren de bladeren bovendien prachtig geel en rood. Deze struik is een aanrader voor een betoverende sfeer in eigen tuin. Of kom ze bekijken in een van onze parken of tuinen, bijvoorbeeld op de landgoederen Warnsborn en Schaffelaar. 

Toverhazelaar-Brakel
© Ton Rothengatter

Stinzenplanten 

Vroeger werden volop bol- en knolgewassen aangeplant rond kastelen en landhuizen. Deze zogenaamde ‘stinzenplanten’ (‘stins’ is Fries voor ‘stenen huis’) kregen de kans te verwilderen, waardoor ze nu in de late winter en het voorjaar grote kleurrijke tapijten vormen. Wie bijvoorbeeld in het Rivierengebied gaat wandelen komt ze beslist tegen. Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) staan volop in het bos rondom kasteel Nederhemert, zowel enkele als dubbelbloemige. Maar zoek de komende maanden ook eens naar de lichtblauwe sneeuwroem (Chionodoxa), bijvoorbeeld op landgoed Brakel, of de knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans) en bostulp (Tulipa sylvestris) op landgoed Waardenburg en Neerijnen. 

sneeuwklokjes

Gele kornoelje 

Vanaf februari of maart, afhankelijk van de wintertemperatuur, zijn de kale, grillig gevormde takken van de gele kornoelje (Cornus mas) massaal bedekt met kruisvormige, gele bloemen. Je kunt deze forse struik in veel parken of tuinen aantreffen, zoals in het park bij kasteel Cannenburch en op landgoed Warnsborn. Ook deze struik produceert al vroeg nectar en stuifmeel voor vroeg vliegende bijen en andere insecten. Net als bij andere winterbloeiende struiken verschijnt het blad pas na het tot bloei komen. Na de bloei krijgt de gele kornoelje eetbare, rode vruchten. 

cornus-mas

Perzisch ijzerhout 

Als de Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) bloeit, moet je er snel bij zijn. De boom met zijn franjeachtige bloemen met felrode meeldraden bloeit namelijk maar kort, ongeveer van eind februari tot half maart. De bloemen verschijnen op het kale hout, waardoor ze ondanks hun geringe formaat van zo’n 2 centimeter toch de aandacht trekken. De bloei vormt een bescheiden opmaat voor een grotere show in de herfst, wanneer de boom spectaculaire herfstkleuren vertoont in verschillende tinten rood, geel en paars. Ze staan onder meer in park Rosendael en bij kasteel Cannenburch. 

Parrotia-persica-detail

Japanse sierkers 

Voor de bloei van de uitbundige Japanse sierkers (Prunus serrulata) moeten we nog even geduld hebben. De bloesem aan deze boom is het wachten echter meer dan waard. De eerste knoppen van de soort Prunus serrulata ‘Kanzan’ kun je nu al zien. Vanaf half maart ontwaakt deze boom uit zijn winterrust en imponeert dan met een ware kleurexplosie van zachtroze bloemen in dichte trossen. Als de bloemblaadjes na enkele weken bloei naar beneden dwarrelen en een kleurrijk tapijtje vormen, is het sprookje compleet. Niet voor niks trekken de Japanners er massaal op uit om het bloemenkijkfeest Hanami te vieren zodra de sierkersen in bloei staan. Bij ons kun je de Japanse sierkers bewonderen op de Cannenburch en landgoed Warnsborn. Andere prunussoorten vind je bijvoorbeeld op landgoed Schaffelaar en bij huis Scherpenzeel.  

prunus serrulata kanzan

De bloeitijden van al deze vroegbloeiende planten zijn uiteraard afhankelijk van de recente wintertemperaturen. Het kan dus zijn dat de bloemen nog in de knop zitten of juist alweer uitgebloeid zijn. Maar geen zorgen: er valt altijd genoeg te zien! 

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.