Geschiedenis

Terug in de tijd

In 1540 wordt het complex omschreven als ‘de poll genant Kannenborch’. Met de verwerving van het kasteel door de Gelderse maarschalk Marten van Rossem breekt in 1543 een nieuwe toekomst aan. In zijn opdracht verrijst een statig slot met drie verdiepingen. Aan de voorzijde krijgt het kasteel zijn kenmerkende naar voren springende ingangspartij met ui-vormige spits.

Renaissancestijl

Marten van Rossem introduceert in Gelderland onder andere op kasteel Cannenburch de renaissancestijl. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de versiering van de ingangstoren en de driehoekige frontons boven de vensters. Na Marten van Rossem breiden opeenvolgende generaties van het geslacht Van Isendoorn à Blois het kasteel uit en passen het aan de eisen van de tijd aan. De forse bijgebouwen aan weerszijden van het voorplein zijn gebouwd rond het midden van de 18de eeuw. In 1881 komt er een eind aan de bewoning door de familie Van Isendoorn en raakt de inboedel verspreid.

Edelmanshuis

In 1906 wisselt de Cannenburch opnieuw van eigenaar en komt het huis in handen van de uit Berlijn afkomstige mevrouw F.A.F. Cleve-Mollard. Na de Tweede Wereldoorlog wordt haar vermogen als vijandelijk bezit onder beheer gesteld van het Nederlands Beheersinstituut. De inboedel wordt geveild waarbij voorkomen kan worden dat ook de portretten, die al generaties lang op de Cannenburch hangen, worden verkocht.
In 1951 wordt het kasteel overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen en één jaar later wordt het kasteel opengesteld voor publiek. Een zorgvuldige restauratie volgt in de jaren 1976-1981.

Kasteel Cannenburch is van kelder tot zolder ingericht in de sfeer van een bewoond 18de-eeuws edelmanshuis. Denk daarbij aan werkvertrekken als keuken en voorraadkelders, representatieve zalen en pronkkabinetten, een kapel, een eetkamer maar ook een spannende kofferzolder. Diverse vertrekken beschikken nog over de originele betimmering met schilderijen. Veel voorwerpen uit de oorspronkelijke inboedel zijn dankzij de inzet van Geldersch Landschap & Kasteelen teruggekeerd op het kasteel, waaronder bijzondere meubelstukken, zilver en een 16de-eeuwse kokosnootbeker.

Bezoek Kasteel Cannenburch

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.