Bewoners kasteel Cannenburch

Marten van Rossem

De roemruchte maarschalk Marten van Rossem koopt de Cannenburch in 1543, hij geldt als de bouwheer van huidige kasteel. Daarna zijn het opeenvolgende generaties van het geslacht Van Isendoorn a Blois die het kasteel uitbreiden en aanpassen aan de eisen van de tijd. In 1881 komt er een eind aan de bewoning door de familie Van Isendoorn en raakt de omvangrijke inboedel verspreid.

Anna Margaretha van Isendoorn-van Renesse

Portret van Anne Marguerite Joseph (Anna Margaretha) des H.R. Rijksgravin van Renesse van Elderen (1703-1775). Anna Margaretha is de echtgenote van Frederik Johan van Isendoorn à Blois (1699-1771). Beide familiewapens zijn rechtsboven op het schilderij afgebeeld. Het echtpaar betrok in 1726 kasteel Cannenburch. Door het vermogen en de erfenis die Anna Margaretha mee bracht en door haar verstandige financiële beleid, kan het kasteel worden verbouwd en fraai gemeubileerd.

De kleine Housard

Ook in het Gelders erfgoed zijn sporen van slavernij te vinden. Waar mogelijk heeft GLK aandacht voor koloniale geschiedenis. Anna Margaretha van Renesse staat op dit schilderij afgebeeld met een zwarte jongen. De jongen is deftig gekleed in de kleuren van het familiewapen.
Het is een bijzonder portret dat een rijk en genuanceerd verhaal vertelt over zowel de Van Isendoorns op Cannenburch en de schaduwzijde van een koloniaal verleden waarbij we helaas (nog) niets over het geportretteerde kind weten. In het kasboek van Anna Margaretha wordt er weliswaar gerefereerd naar ‘De kleine Housard, die de pech heeft zwart te zijn’. Het is echter niet zeker dat het dit jongetje betreft. Zijn verhaal kunnen we slechts een klein beetje reconstrueren op basis van andere verhalen van tot slaafgemaakte personen, zoals Quaco op kasteel Rosendael. Lees meer over koloniaal erfgoed.

Bezoek Kasteel Cannenburch

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.