Ons werk

Bossen, landschappen en kastelen bepalen de identiteit van Gelderland. Ze geven kleur aan ons bestaan en maken de provincie tot een geliefde plek om te wonen, werken en recreëren. Het kwetsbare erfgoed is van onschatbare waarde voor Gelderland. Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen bekommert zich sinds 1929 om al datgene wat Gelderland zo mooi en bijzonder maakt.

Beheren om te inspireren

Ervaar de rust als u door de Gelderse bossen loopt. Leg uw picknickkleed in het zand tussen de bloeiende heide. Hou uw adem in als u oog in oog staat met een hertenmoeder en haar jong. Laat u imponeren door een eeuwenoude zomereik of een nog oudere burcht. Verbaas u over de luxe waarin de bewoners van een landhuis leefden. Beleef onze provincie vol natuur en verleden. 

Bijna 12.000 hectare landgoederen en natuurterreinen en 35 kastelen, landhuizen en kasteelruïnes vallen onder de zorg van onze stichtingen. 
We zijn er trots op dat 6 van onze opengestelde kastelen en huizen zijn opgenomen in het Museumregister Nederland. Onze museale collectie omvat bijna 25.000 objecten.
De brede steun van ruim 45.000 trouwe donateurs, ruim 700 vrijwilligers, bedrijven, fondsen, overheid en de Nationale Postcode Loterij maakt het mogelijk dat wij ons werk kunnen doen.
Samen maken en houden we Gelderland mooi. Wilt u ook een bijdrage leveren? Onder Doneren & Helpen ziet u wat u kunt doen.

Natuur & erfgoed

Geldersch Landschap & Kasteelen vindt dat je natuur en cultuur niet los van elkaar kunt zien. Daarom hebben we bij het beheer twee heldere uitgangspunten:

  • We beheren en herstellen het landschap en de biodiversiteit die daarbij hoort.
  • We herenigen zoveel mogelijk de landhuizen met hun omgeving.

Door dit geïntegreerde beheer van huis, tuin, landschap en natuur maken we uw omgeving een stukje fraaier.

Open voor iedereen

U bent van harte welkom in zeven van onze kastelen en landhuizen en in vrijwel al onze natuurgebieden. Informatiepanelen en informatiecentra geven u de achtergrond die uw bezoek nog net wat spannender maken. Hoe oud is die heuvel? Welke graaf heeft hier gewoond? Welke dieren leven hier? 
Bijna al onze natuurgebieden zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan een kasteel of landhuis vragen wij een bescheiden entreeprijs.

Keurmerken en gedragscodes

Om onze missie en doelstellingen resultaatgericht en gericht op onze belanghebbenden in praktijk te kunnen brengen, is GLK voortdurend bewust bezig met de kwaliteit van het beleid, uitvoering van kernactiviteiten en bedrijfsvoering.

De kwaliteit is gewaarborgd door de certificering van de volgende keurmerken:

Daarnaast onderschrijven wij de volgende gedragscodes en richtlijnen: