Ons werk

Bossen, landschappen en kastelen bepalen de identiteit van Gelderland. Ze geven kleur aan ons bestaan en maken de provincie tot een geliefde plek om te wonen, werken en recreëren. De kwetsbare natuur en ons erfgoed is van onschatbare waarde voor Gelderland. Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen beschermt en beheert al sinds 1929 datgene wat Gelderland zo mooi en bijzonder maakt.

Beheren om te inspireren

Ervaar de rust als u door de Gelderse bossen loopt. Leg uw picknickkleed in het zand tussen de bloeiende heide. Hou uw adem in als u oog in oog staat met een hertenmoeder en haar jong. Laat u imponeren door een eeuwenoude zomereik of een nog oudere burcht. Verbaas u over de luxe waarin de bewoners van een landhuis leefden. Beleef onze provincie vol natuur en verleden. 

Bijna 12.000 hectare landgoederen en natuurterreinen en 36 kastelen, landhuizen en kasteelruïnes vallen onder de zorg van onze stichtingen. 
We zijn er trots op dat de 7 opengestelde kastelen en huizen zijn opgenomen in het Museumregister Nederland. Onze museale collectie omvat bijna 25.000 objecten.
De brede steun van ruim 46.000 trouwe donateurs, ruim 770 vrijwilligers, bedrijven, fondsen, overheid en de Nationale Postcode Loterij maakt het mogelijk dat wij ons werk kunnen doen.
Samen maken en houden we Gelderland mooi. Wilt u ook een bijdrage leveren? Onder Doneren & Helpen ziet u wat u kunt doen.

Meer weten over ons recente werk en projecten? Bekijk het Jaarverslag 2018 in woord en beeld.

Natuur & erfgoed

Geldersch Landschap & Kasteelen vindt dat je natuur en cultuur niet los van elkaar kunt zien. Daarom beheren en herstellen het landschap en de biodiversiteit die daarbij hoort en we herenigen zoveel mogelijk de landhuizen met hun omgeving.

Open voor iedereen

U bent van harte welkom in zeven van kastelen en landhuizen en in vrijwel al onze natuurgebieden. Informatiepanelen en informatiecentra geven u de achtergrond die uw bezoek nog net wat interessanter maken. Hoe oud is die heuvel? Welke graaf heeft hier gewoond? Welke dieren leven hier? 
Bijna al onze natuurgebieden zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan een kasteel of landhuis vragen wij een bescheiden entreeprijs.

Keurmerken en gedragscodes

Om onze missie en doelstellingen voor natuurbescherming en cultuurbehoud resultaatgericht en gericht op onze belanghebbenden in praktijk te kunnen brengen, is GLK voortdurend bewust bezig met de kwaliteit van beleid, uitvoering van kernactiviteiten en bedrijfsvoering.

De kwaliteit is gewaarborgd door de certificering van de volgende keurmerken:

Daarnaast onderschrijven wij de volgende gedragscodes en richtlijnen: