Collectie

Geldersch Landschap & Kasteelen draagt niet alleen de zorg voor natuurgebieden, landgoederen en monumentale gebouwen. We beheren ook een omvangrijke collectie (kunst)objecten, die meestal een relatie met onze kastelen en landgoederen hebben.

Totstandkoming

Veel van de kastelen en huizen die in ons beheer kwamen waren zwaar beschadigd en leegstaand. Dick Buurman, die vanaf 1951 directeur was, stond aan de wieg van onze collectie. Kasteel Cannenburch was destijds net aan de stichting overgedragen. Op enkele schilderijen in de hal na leeg. Met hulp van fondsen en particuliere schenkers werden stukken verzameld die tot de inboedel van het kasteel hebben behoord, samen met andere 18e eeuwse objecten zoals meubelen, serviezen en zilveren objecten. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot meer dan 26.000 objecten en zijn onze kastelen weer prachtig ingericht.

Portrettencollectie Stichting Brantsen van de Zyp

Een bijzondere collectie die aan onze zorg is toevertrouwd zijn de portretten van leden van Gelderse geslachten. De kunstwerken van Alwine gravin von der Goltz-Brantsen vormden in 1951 de basis voor de verzameling, die sindsdien gegroeid is tot een van de grootste portretcollecties van Nederland. Daarnaast illustreren objecten, zoals wapenborden en genealogische stukken de geschiedenis van Gelderse families. Deze collectie is in eigendom van de Stichting Brantsen van de Zyp, die vanaf 1 januari 2024 onderdeel uitmaakt van GLK. Onze kastelen en landhuizen bieden een passende en veilige plek voor de  portretten, waar bezoekers de geschiedenis van Gelderland kunnen beleven.

Collectie beleven online

Op de opengestelde kastelen is een deel van de collectie gepresenteerd om het leven van voormalige bewoners beleefbaar te maken voor publiek. Ook hebben we een groot deel van de collectie gedigitaliseerd en kan iedereen de objecten bekijken op het online platform Collectie Gelderland.

Collectie beleven in de kastelen

Op de zeven opengestelde kastelen bent je van harte welkom om kennis te maken met de kasteelbewoners, de architectuur en inrichting van vroeger tijden. Donateurs en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tijdens de reguliere openstelling.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.