Opknappen eendenvijver landgoed Mariëndaal
Vanaf medio september 2024 herstellen we de omgeving van de ‘eendenvijver’ op landgoed Mariëndaal in Arnhem. Ook nemen we maatregelen om erosie sterk te verminderen.
Gevolg van erosie
Het glooiende landschap van landgoed Mariëndaal is mooi en veel mensen genieten van dit gebied. Dit heeft ook een keerzijde. Bij hevige regenval ontstaan sterke waterstromen. In combinatie met de vele bezoekers die het landgoed bezoeken leidt dit tot erosie.
Boomwortels zijn bloot komen te liggen, paden raken uitgesleten en het keienmuurtje langs de eendenvijver staat op instorten.
Werk in uitvoering
Rondom de vijver wordt een extra wandelpad aangelegd. Het stalen hek bovenlangs zal worden verlengd. De toegangen naar de vijver worden verlegd. Honden hebben dan op een beperkt aantal plekken toegang tot de vijver, waardoor er minder zand loskomt en uitspoelt in de vijver.
De werkzaamheden zijn het vervolg op eerdere erosie bestrijdende maatregelen.
Enkele jaren geleden werd al een damwand aangebracht. Aan de achterzijde sijpelt het verzamelde water rustig naar beneden.
Wandelpaden in de directe omgeving van de eendenvijver werden opnieuw aangelegd.
Over het landgoed
Begin 20e eeuw was Mariëndaal bekend om haar prachtige park met beeldbepalende elementen zoals de Groene Bedstee, beek met de 7 bruggetjes, het zigzag-pad en de eendjesvijver. In de Tweede Wereldoorlog raakte het park zwaar beschadigd. Nadien werd de schade gedeeltelijk hersteld. De afgelopen jaren heeft GLK de oude grandeur van het landgoed weten terug te brengen.
Contact
Heeft u vragen over het werk, dan kunt u contact opnemen met Gerrit Pleijter, projectleider bij Geldersch Landschap & Kasteelen op tel. 026 35 52 577 of g.pleijter@glk.nl.
Het herstellen van de historische eendenvijver is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van het Mevrouw A. Th. Vogler fonds bij Ars Donandi.