Huis Verwolde

Op het mooi gelegen landgoed in het oosten van Gelderland staat Huis Verwolde. Het is omringd door een tuin en park met bijzondere bomen en bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. Huis Verwolde is met een gids te bezoeken. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk; de rest van het landgoed is nog in bezit van de familie Van der Borch.

Politieke strijd

In 1346 werd voor het eerst over huis Verwolde geschreven. Dikke muren, drie wallen en drie grachten verdedigden de bewoners van het middeleeuwse huis. Derck van Keppel was toen eigenaar. Rond 1500 raakte Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Hertog Karel veroverde het nabijgelegen Lochem en bezette Verwolde. Ondanks de wallen en grachten namen de manschappen van de bisschop van Utrecht in 1510 Verwolde in. Het huis werd afgebroken en de verdedigingswerken weggehaald.

Nieuw huis

In het midden van de 16e eeuw werd een nieuw huis gebouwd, maar daar was in de 18e eeuw niet veel meer van over. Vervolgens kwam het landgoed in handen van de familie van der Borch. Rond 1775 maakte deze familie plannen om een nieuw huis te bouwen. Het moest precies passen bij de wensen en de mode van die tijd. Aan een bekende architect werd de opdracht gegeven om een mooie bouwtekening te maken. In negen maanden tijd werd het nieuwe huis gebouwd. De architect bemoeide zich ook met de inrichting. Hij liet het huis verfraaien door de Italiaanse kunstenaar Columba. Van kalk en gips maakte Columba muziekinstrumenten en portretten van Romeinse keizers. Daarmee versierde hij de wanden van de hal. De Chinese kamer laat de voorliefde zien voor wanden beschilderd met Chinese voorstellingen. Ook werd een mooie tuin aangelegd. Deze tuin was voor de bewoners heel belangrijk. Daarmee konden ze andere mensen laten zien dat ze met hun tijd meegingen. Als de tuinmode veranderde, werd de tuin weer helemaal opnieuw ingericht.

Moderne veranderingen

In 1926 heeft de familie het huis grondig laten verbouwen. Er kwam een grote hoektoren. Maar de belangrijkste veranderingen waren dingen die wij nu heel normaal vinden, maar die toen erg modern waren. Het huis kreeg stromend water, centrale verwarming en telefoon. In de keuken kwam een kleine lift. Nu hoefden de dienstmeisjes de schalen met eten niet meer de trap op te sjouwen naar de eetkamer. De familie Van der Borch heeft tot 1976 in huis Verwolde gewoond. Daarna is het huis overgedragen aan Geldersche Kasteelen. De stichting heeft het huis en de tuin opgeknapt. In het onderhuis kunt u nu vanalles zien over voorbereidingen rondom de ‘Blijde Incomst’, de feestelijke inwijding van het huis voor de nieuwe bewoners. Audioverhalen, foto’s, historische gebruiksvoorwerpen en een kijkje in de keuken laten invoelen hoe het was om te werken in dienst van de familie Van der Borch rond 1927. In het Koetshuis aan de rand van het landgoed is een vakantiewoning gemaakt. Als je daar vakantie viert, voel je je even baron of barones van het landgoed! 

Verwolde nu

Tijdens een rondleiding door huis Verwolde hoor je verhalen over de vroegere, adellijke bewoners. Een gids laat je alle kamers in het huis zien, waaronder de kinderkamer en de eetkamer. In de kasteelwinkel is een speurtocht door de prachtige tuin te koop. Voor volwassenen is ‘het bijzondere bomenpad’ uitgezet. Verder worden er regelmatig evenementen voor jong en oud georganiseerd en kunnen mensen trouwen in de oranjerie.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over huis Verwolde? Ga dan mee met een rondleiding door het huis. Na afloop weet je een heleboel en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van Huis Verwolde.