Flinke stormschade aan bossen, parken en lanen

22 februari 2022

In veel van onze natuurgebieden en landgoederen zijn er als gevolg van de storm dit weekend bomen omgewaaid, zware takken of toppen afgebroken of erfscheidingen en hekwerk vernield. Het gaat hierbij om veel beuken, soms eeuwenoud, maar ook om eiken, berken en naaldbomen. Ook aan de gebouwen is her en der schade.  

In het algemeen geldt dat de schade aan omgewaaide bomen beperkt is tot incidentele bomen. Er zijn geen grote boomvlaktes omgewaaid. Op onze landgoederen zijn door de storm grote bomen geveld op o.a. Biljoen, Rosendael, Warnsborn, Mariendaal en Staverden. Ook in natuurgebied de Loenermark is de schade aanzienlijk. Daar is volgens een eerste inschatting 500 m3 omgewaaid, voornamelijk oude grove den maar ook behoorlijk wat gezonde eiken.

Voor onze boerderijen, huizen, kastelen en andere monumenten is de meeste schade beperkt gebleven tot dakpannen, zinken goten, nokvorsten, ramen en weggewaaid riet. Er zijn geen bomen omgevallen op de  gebouwen,  wel wel veel takken waardoor enkele schuren en een plantenkas plat liggen.

Inmiddels zijn de opruimings- en herstelwerkzaamheden in volle gang. Het zal echter nog enkele weken duren totdat alles weer is opgeruimd.

 

Foto: omgevallen boom op landgoed Staverden

Meer nieuws