Koloniaal en slavernijverleden van de bewoners van kasteel Rosendael

De vrouwe van Rosendael, Eusebia Jacoba de Rode van Heeckeren, gehuwd met Assueer Jan Torck van Rosendael, krijgt Quaco ‘cadeau’ rond 1780. Quaco werd als slaaf verscheept van Suriname naar Nederland. Op die manier is ook de geschiedenis van Rosendael verbonden met het Nederlandse slavernijverleden.

Fragment uit het stripboek over Quaco: ‘leven in slavernij’. Dit is het eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden, gemaakt door Ineke Mok en Eric Heuvel.

 

Van Suriname naar Holland

Quaco is de hoofdpersoon in het eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Hij heeft echt bestaan. Omstreeks 1770 werd hij als (ongeveer) achtjarige jongen ontvoerd in Guinee en als slaaf verscheept naar Suriname. Daar is hij ‘eigendom’ van de Schotse plantage eigenaar Walter Kennedy. In 1775 koopt de Schots-Nederlandse kapitein Stedman Quaco over van Kennedy. Samen met Stedman vertrekt Quaco naar Holland, waar hij voor korte tijd in Den Bosch, Zutphen en Bergen op Zoom woont en zijn vrijheid verkrijgt.

Swarte Willem

In 1780 kwam hij in dienst bij de familie Torck van Rosendael, die hem ‘swarte Willem’ noemde. In Rosendael wordt Quaco gedoopt in de plaatselijke kerk onder de naam Willem Stedman of Stidtman, vernoemd naar zijn eerdere meester. Hij werkte twaalf jaar op kasteel Rosendael. Nadat hij daar werd weggestuurd, monsterde hij aan op een VOC-schip naar Batavia. In het register van dit schip staat Quaco vernoemd als: matroos Willem Stedman of Stidman, van de kust van Guinee. 

Op de website van Erfgoed Gelderland vind je het hele verhaal van Quaco.

Bezoek Kasteel Rosendael

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.