Wisselse Veen

Wisselse Veen zonnedauw

Ontdek het Wisselse Veen

Het Wisselse Veen is een afwisselend gebied met natte graslanden, vennen, kwelbeken en sloten aan de flank van de Veluwe. Er zijn grootschalige natuurherstelprojecten uitgevoerd om de natuur verder te ontwikkelen, waardoor het (weer) een zeer waardevol gebied is..

Clara Wilken boom takken

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Via kwelwater komen er veel mineralen naar het oppervlak waardoor er een rijke flora ontstaat. Deze specifieke planten trekken ook weer zeldzame dieren aan, zoals moerasviooltje en de zilveren maan (vlinder). Dankzij natuurontwikkeling is het klokjesgentiaan ook weer terug in het Wisselse Veen. Dit plantje is van levensbelang voor het zeldzame minivlindertje gentiaanblauwtje.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Wandelen & fietsen

Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet. Er zijn twee wandelroutes, een van 5 en een van 4 kilometer.

 

We raden deze wandelroutes af aan mindervaliden en mensen met kinderwagens. In het gebied mag de hond aangelijnd mee. De paden zijn ook toegankelijk voor fietsers. Er zijn aparte ruiterpaden in het gebied.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Boerweg
8162 RA Tongeren

Regio Veluwe – Gemeente Epe
Verworven 1943 – Oppervlakte 56 ha

Wisselse Veen kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Paardrijden
  • Wild kijken

Geschiedenis

Het gedeelte op de Veluwe was ooit een uitgestrekt heidegebied. De veengebieden zijn ontstaan door kwelwater afkomstig van de stuwwal. Het Wisselse Veen is lang woeste grond gebleven.

In het begin van de 20e eeuw was het Wisselse Veen een van de laatste schatkamers van de Nederlandse wilde flora. Er groeiden planten als parnassia, vetblad, klokjesgentiaan en diverse orchideeënsoorten. Door ontginning en ontwatering ging veel van deze flora verloren.

Verloren Beek

De beek die in het Wisselse Veen ontspringt wordt Verloren Beek genoemd. ‘Verloren’ omdat de beek te ver van de bewoonde wereld af lag. Het water werd daarom niet gebruikt voor de bewatering van akkers of als waswater.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.