
Wisselse Veen





Ontdek het Wisselse Veen
In het buitengebied van Epe vinden we afwisselende natuur met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren.


Waarom is dit natuurgebied belangrijk?
De hoogteverschillen in het landschap en de verschillende grondsoorten zorgen voor een rijke variatie in plantensoorten. Er zijn grootschalige natuurherstelprojecten uitgevoerd om de natuur verder te ontwikkelen. Dat is gelukt: het klokjesgentiaan is weer terug in het Wisselse Veen. Dit plantje is van levensbelang voor het zeldzame minivlindertje gentiaanblauwtje.

Wandelen & fietsen
Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet. Er zijn twee wandelroutes, een van 5 en een van 4 kilometer.
We raden deze wandelroutes af aan mindervaliden en mensen met kinderwagens. In het gebied mag de hond aangelijnd mee. De paden zijn ook toegankelijk voor fietsers. Er zijn aparte ruiterpaden in het gebied.

Locatie & voorzieningen
Locatie
Boerweg
8162 RA Tongeren
Regio Veluwe – Gemeente Epe
Verworven 1943 – Oppervlakte 56 ha

Voorzieningen
-
Wandelen
-
Fietsen
-
Paardrijden
-
Wild kijken

Geschiedenis
Het gedeelte op de Veluwe was ooit een uitgestrekt heidegebied. De veengebieden zijn ontstaan door kwelwater afkomstig van de stuwwal. Het Wisselse Veen is lang woeste grond gebleven.
In het begin van de 20e eeuw was het Wisselse Veen een van de laatste schatkamers van de Nederlandse wilde flora. Er groeiden planten als parnassia, vetblad, klokjesgentiaan en diverse orchideeënsoorten. Door ontginning en ontwatering ging veel van deze flora verloren.
Verloren Beek
De beek die in het Wisselse Veen ontspringt wordt Verloren Beek genoemd. ‘Verloren’ omdat de beek te ver van de bewoonde wereld af lag. Het water werd daarom niet gebruikt voor de bewatering van akkers of als waswater.