’Olieslaan’ in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

© Ton Rothengatter

Op 7 december 2023 is het ’Olieslaan’ bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

In Nederland wordt het olieslaan nog door zo’n 200 vrijwillig olieslagers uitgeoefend, voornamelijk in windmolens en watermolens. Bij olieslaan wordt vlas, lijnzaad of noten gemalen door twee grote ronddraaiende stenen die over een metalen plateau rollen. Na het verwarmen en persen van de fijngemalen grondstof is het eindproduct (lijn)olie en het restproduct een samengeperste ‘koek’, die wordt gedroogd tot veevoer. De olie en restproducten worden op vrijwel energie neutrale wijze geproduceerd en er blijft geen afval over.

In Nederland wordt het olieslaan momenteel nog in 19 operationele wind- en watermolens uitgeoefend. Mede dankzij hulp van vrijwilligers van de Eerbeekse oliemolen is de aanvraag voor het vak ‘olieslager’ ingediend bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

© Ton Rothengatter

De Eerbeekse oliemolen draait van april t/m oktober op zaterdag en zondag tussen 12.00-16.00 uur. Kom er ook eens een kijkje nemen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.