Nieuwe ontdekkingen over portretten op reis

Vier portretten uit de kastelen van GLK zijn tot 3 juli te zien in museum de Lakenhal in Leiden. Het zijn werken van de Leidse meesterschilder David Bailly (1584-1657). In aanloop naar de tentoonstelling over deze schilder is jarenlang onderzoek gedaan. Dit leidde tot nieuwe ontdekkingen over Bailly’s oeuvre en leven. Dit wierp ook nieuw licht op vier portretten die normaliter te zien zijn in twee kastelen van GLK – Cannenburch en Ammersoyen.

Van de vier 17de-eeuwse portretten van hoge kwaliteit was tot voor kort de kunstenaar onbekend. Alle vier zijn nu geïdentificeerd als het werk van David Bailly. Ook leverde het wetenschappelijk onderzoek, door kunsthistoricus Rudi Ekkart, nieuwe inzichten op over de geportretteerden. De portretten behoren tot de reeks familieportretten die via vererving in bezit kwamen van de familie Brantsen en zijn sinds 1951 in eigendom van de Brantsen van de Zyp Stichting. Het beheer van de portrettencollectie van de stichting is aan de zorg van Geldersch Landschap & Kasteelen toevertrouwd.

Op kasteel Cannenburch

De portret van Johan Kelffken (1583-1652) en zijn tweede vrouw Clara van Bronckhorst (1583-1652). zijn geschilderd in het jaar van hun huwelijk dat op 10 oktober 1631 in Leiden werd gesloten. Johan was onder meer schepen, burgemeester van Nijmegen en raadsheer van het Hof van Gelderland.

Op kasteel Ammersoyen

De portretten die op Ammersoyen zijn te zien, waren voorheen bekend als Jacob Kelffken en Christina van Berck (de ouders van Johan). Het recente onderzoek heeft echter uitgewezen dat het de ouders van Clara te zijn, de schoonouders van Johan dus.
Het gaat hierbij om Everhard Bronchorst (1554-1627), Leidse hoogleraar in de rechten, en zijn vrouw Adelheid van Middelburch (1564-na 1632). Interessant detail is dat de realistisch geschilderde pukkel op het voorhoofd van Everhard bijdraagt aan de bewijsvoering. Everhard en zijn echtgenote zijn door David Bailly geportretteerd in het jaar dat Everhard met emeritaat ging. Zes jaar later zou hij overlijden. Zijn weduwe verhuisde enkele jaren later naar Arnhem waar ze ging wonen bij haar dochter Clara.

Tien jaar na het schilderen van de portretten van Everhard en Aleid kreeg David Bailly opnieuw een opdracht van de familie. In dat jaar trouwde hun dochter Clara met Johan Kelffken. Het jonge paar werd door de Leidse meester vereeuwigd op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Meer informatie over de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.