Minder broedplekken voor de gierzwaluwen

Ieder jaar rond eind april komen de gierzwaluwen vanuit Afrika weer naar Nederland gevlogen om hier te broeden. Van nature nestelt de gierzwaluw in kieren en spleten van rotswanden. In stad en dorp gebruiken gierzwaluwen de gebouwen als hun broedplaats. Ze nestelen dan onder dakpannen en in andere openingen. Door een strakkere manier van bouwen, renovaties en verbeterde isolatiemethoden verdwijnen steeds meer plekken waar de gierzwaluw gebruik van kan maken.

Gierzwaluwvriendelijke kasteelrestauratie
Kasteel Waardenburg dateert al uit de dertiende eeuw. In de eeuwen daarna werd het kasteel geleidelijk uitgebreid. In 1974 besloot de toenmalige eigenaar de burcht aan GLK over te dragen, zodat het behouden kon worden voor toekomstige generaties. De gierzwaluw wist toen al heel lang de weg naar Waardenburg te vinden. Omwonenden spraken van grote aantallen gierzwaluwen die elke zomer weer rond het kasteel vlogen en op allerlei plaatsen onder de pannen doken. Het eeuwenoude pannendak was blijkbaar een geschikte broedlocatie. Want daaronder konden ze goed en veilig nestelen. Maar het kasteel, en dus ook het dak, was wel toe aan restauratie. 

In 2007 startte GLK met die grote restauratie, uiteraard pas ná het broedseizoen. Nadat de laatste gierzwaluwen waren uitgevlogen, startten de werkzaamheden. Daarbij werden de dakpannen vervangen door leien. Op basis van ingewonnen advies werd besloten speciaal ontworpen broedcompartimenten te plaatsen. Dankzij genereuze giften van donateurs konden er 121 nestplaatsen worden ingericht en kwam er een vleermuizenzolder.

Wat kun jij doen voor de gierzwaluw?
Gierzwaluwen hebben het moeilijk in de stad. Hun aantal neemt af omdat er door het isoleren van onze huizen steeds minder broedplekken beschikbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat de gierzwaluw ook in steden en dorpen nestruimte kan blijven vinden, kunnen er neststenen worden ingemetseld. Of, als dit niet mogelijk is, kunnen nestkasten aan de gevel worden opgehangen. De gierzwaluw is een koloniebroeder. Zorg daarom voor meerdere neststenen of -kasten bij elkaar. Je kan ook contact opnemen met een Stadsvogeladviseur van Vogelbescherming voor bijvoorbeeld een wijkgerichte aanpak.

Volg de gierzwaluwen van Waardenburg live!
In één van de 121 nestkasten staat vanaf 26 april de camera van ‘Beleef de Lente’ aan, zodat iedereen het broedseizoen van deze bijzondere vogel van heel dichtbij kan volgen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.