Landgoed Staverden Icoonlandschap

Op 12 mei hebben de landgoederen Staverden en Leuvenum de eretitel ‘Icoonlandschap’ gekregen. Het is pas de vierde keer dat deze landelijke onderscheiding wordt verleend. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een landgoed aan hoge eisen voldoen. Het gebied moet ‘uitzonderlijk gaaf’ en rijk aan biodiversiteit zijn, meer dan tweehonderd hectare meten en een rijke cultuurhistorie bezitten.

© Ton Rothengatter

Waardering

‘Icoonlandschappen’ is een initiatief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. De vereniging noemt de onderscheiding een erkenning en een aansporing om ook elders respectvol met het landschap om te gaan. GLK ziet de eretitel als een waardering voor haar inzet om landgoederen te behouden en verbeteren. Directeur-bestuurder Peter van den Tweel: “Wij zijn erg blij met deze erkenning. Dat geeft weer extra energie voor de uitvoering van onze plannen voor het landgoed. We willen op Staverden aantonen dat het mogelijk is om een landgoed in de 21e eeuw te beheren binnen de maatschappelijke kaders van deze tijd. Waar natuur en cultuurhistorie in balans zijn met landbouw en recreatie.”

Ook wethouder Ronald van Veen was blij met de erkenning tot icoonlandschap. “Natuurlijk ben ik ontzettend trots dat onze Ermelose landgoederen vandaag het vierde icoonlandschap van Nederland vormen. Het predicaat kan beschouwd worden als een blijk van waardering voor de mensen die bij het gebied betrokken zijn.”

Over Staverden en Leuvenum

Staverden staat bekend om haar gelijknamige kasteel en de karakteristieke witte pauwen die er al eeuwen gehouden worden. Destijds om met hun veren de helm van de hertog van Gelre te versieren, maar ook omdat het kasteel en landgoed zouden vergaan en in armoede zouden vallen als de pauwen ooit niet meer op het landgoed waren. Leuvenum kent een aantal van de gaafste en oudste landbouwenclaves van Nederland, die waarschijnlijk dateren uit de tijd van Karel de Grote. Deze agrarische gebieden, omsloten door bos en heide, bieden een waardevol rijke bodem en bodemleven op de doorgaans schrale grond op de Veluwe.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.