Herstel historische eendenkooien

Geldersch Landschap & Kasteelen herstelt twee eendenkooien in het rivierengebied. De eendenkooien zijn een goede overwinterplek of rustplek voor vele smienten, slobeenden, krakeenden, talingen, wilde eenden etc. tijdens hun winterdoortocht. En ze zijn, met hun omliggende begroeiing van bomen en met hun bijzondere flora en fauna een oase van biodiversiteit in het landschap.

Batenburg eendenkooi
© Ton Rothengatter

De eendenkooi Batenburg ligt vlakbij de ruïne van kasteel Batenburg in het Land van Maas en Waal. Bijzonder is dat eendenkooi Batenburg nog geheel in originele staat is en actief wordt ingezet voor het ringen van trekvogels. De andere eendenkooi ligt in natuurgebied De Regulieren in Culemborg.

Oeroude lokjacht

Nederland is van oudsher als groot deltagebied met zoet rivierwater een ideaal gebied voor duizenden trekvogels. De overdaad aan watervogels, vanaf de herfst tot aan het voorjaar, bracht onze voorouders op het idee om de trekvogels te gaan lokken en te vangen. Zo kon men in de wintermaanden het tekort aan vlees op het menu aanvullen. Al in de middeleeuwen werden via slootjes langs rivieren met overspannen boognettenen vogels gevangen. En vanaf de 14e eeuw worden de eerste eendenkooien aangelegd zoals we deze nu in Nederland kennen; een waterplas (kooiplas) met een omliggend bos (kooibos) en taps toelopende smalle vangslootjes (vangpijpen) die met netten zijn overspannen.

Natuur en cultuurhistorie

Tegenwoordig worden veel kooien ingezet om eenden te ringen voor onderzoek. Kooikers worden opgeleid en om trekvogels te wegen, op te meten en te ringen. Met de gegevens kan wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de migratie van eenden en naar vogelziektes. Dankzij een bijdrage van het Dinamo Fonds worden de vangpijpen herstelt en worden er nieuwe bomen geplant vanwege de essentakkensterfte. 

Door de ondersteuning kunnen eendenkooien als natuur -en vogelgebieden behouden blijven in ons cultuurlandschap, samen met het oude kooikersambacht en het zeldzame hondenras het Nederlands Kooikerhondje.

Het Dinamo Fonds zet zich in voor herstel van het cultuurlandschap in Nederland. De afgelopen anderhalf jaar hebben zij 100.000 euro geïnvesteerd in het herstel en behoud van acht historische eendenkooien in de provincies Groningen, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.