GLK blij met noodzakelijke investeringen in natuur

Klooster Hulsbergenbos
© Christiaan Biemans

Vrijdag 24 april presenteerde het kabinet een pakket maatregelen om de stikstofoverlast terug te dringen en de natuur in ons land te herstellen. In de komende 10 jaar investeert het kabinet 3 miljard euro in het versterken van de natuur. Hiermee laat het kabinet zien dat zij het belang van natuurherstel serieus neemt. En dat is hard nodig. Insectensterfte, de teruggang in soorten en aantasting van het landschap brengen de natuur ieder jaar verder in de verdrukking. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is verheugd met deze noodzakelijke investering. Hiermee kiest het kabinet voor een historische trendbreuk.

Uit diverse rapporten over de staat van de natuur in ons land blijkt dat de natuur er slecht voor staat, mede als gevolg van de overmaat aan stikstof die op de natuurgebieden neerdaalt. Om de achteruitgang te stoppen zijn serieuze maatregelen nodig die geld gaan kosten. De door het kabinet aangekondigde middelen zijn hoognodig om de natuur terug te brengen naar een zogenoemde ‘voldoende’. Natuurherstel, uitbreiding van natuurgebieden, het verbinden van natuurgebieden, en milieumaatregelen zijn daarbij sleutelprocessen. Een gezondere natuur zal ook de balans tussen economie en ecologie weer kunnen herstellen. Het is positief dat het kabinet substantieel middelen beschikbaar stelt voor het opkopen van veehouderijbedrijven in en om natuurgebieden. Daarmee kan de stikstofbelasting op die gebieden omlaag. En juist in die gebieden wil het kabinet ook gaan investeren in natuurvriendelijke kringlooplandbouw.

De vraag is of met dit maatregelenpakket de stikstofbelasting van natuurgebieden voldoende gereduceerd wordt. Om de balans te herstellen is een drastische reductie van de stikstofuitstoot noodzakelijk. De (bron-)maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd (uitkoop veehouderijbedrijven, extra inzet op weidegang, omschakelfonds voor natuurinclusieve landbouw), betekenen een flinke stap in de goede richting. De landbouw, industrie, bouwsector en luchtvaart zullen de komende jaren nog aanzienlijk meer stikstofuitstoot moeten reduceren dan nu. Op die manier geven zij de natuur in Nederland echt de ruimte die zij nodig heeft.
De kabinetsplannen van 24 april vormen een mijlpaal. Het is goed dat overheid en politiek de komende jaren blijven nadenken en samen met de betrokken partijen in gesprek gaan over verdere stappen op dit gebied. Wij werken daar graag aan mee.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.