Landgoed Lichtenbeek en Boschveld

Boschveld bomenlaan
Lichtenbeek koetshuis
Lichtenbeek konijnen

Ontdek Landgoed Lichtenbeek en Boschveld

Op Lichtenbeek is het mogelijk rond te dwalen zonder iemand tegen te komen. Landgoed Boschveld ligt op de zeer heuvelachtige zuidrand van de Arnhemse stuwwal. Al wandelend of fietsend ziet u golvende bouwlanden en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers. Te midden daarvan liggen enkele boerderijen en oude huisjes.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Lichtenbeek heeft veel greppels en akkers. Het is ideaal gebied voor reeën, die hier veel voedsel en beschutting vinden.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Op goed ontwikkelde landgoederen zijn veel verschillende landschapstypes te vinden. Er komen dan ook veel soorten planten en dieren voor.

Lichtenbeek grasland

Bloemrijke akkerranden

Op enkele akkers op Boschveld worden onder EKO-merk granen en andere gewassen verbouwd. In de randen van de akkers is ruimte voor typische akkerflora, zoals korenbloemen en klaprozen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Van Limburg Stirumweg
6861 WL Oosterbeek

Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1936 – Oppervlakte 89 ha

Hondenlosloopgebied Arnhemse landgoederen

Ruiter- en menroute Arnhemse landgoederen

Landgoed Lichtenbeek en Boschveld

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Ruiterroute

Geschiedenis

Het gebied van de Arnhemse stuwwal was al vroeg bewoond. In de middeleeuwen lagen hier uitgebreide heidevelden. De huidige bebouwing is van recente datum. In een van de huizen heeft de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels zijn atelier.

De huidige landgoederen zijn pas na de 17e eeuw aangelegd. Toen kwamen de gronden in particulier bezit. De eerste sporen van bewoning zijn veel ouder. Op Lichtenbeek en het naastgelegen Boschveld liggen drie grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud.

Lichtenbeek en Boschveld boomkruin

Audiofragment

Beluister hier de Spannende Geschiedenis van Landgoed Lichtenbeek.

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de geschiedenis van Landgoed Lichtenbeek.

 

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.