Achter de schermen bij restauratie bouwfragmenten

© Nico van Haastrecht

Op de zolder van kasteel Ammersoyen liggen verschillende bouwfragmenten die zijn gevonden tijdens de restauratie van het kasteel. Kleurrijke ridderfiguurtjes en verveeld kijkende leeuwtjes liggen al bijna zestig jaar te wachten op aandacht. Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan een start worden gemaakt met de conservering van deze 19de-eeuwse bouwfragmenten. Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij deze werkzaamheden.

Een kleurrijke baron

De fragmenten herinneren allemaal aan de periode dat Arthur de baron de Woelmont het kasteel in bezit had tussen 1856 en 1873. Een kleurrijk persoon, die menig scheve schaats schaatste en het nodige aan het kasteel liet aanpassen. In zijn tijd werd het kasteel onder andere gedecoreerd met allerlei elementen die verwezen naar de middeleeuwen. Een van de torenkamers kreeg een schouw waarop een naamgenoot van de baron is afgebeeld: Koning Arthur, bekend van de Ridders van de Ronde Tafel. Onderdelen van de schouw zijn bewaard en worden nu ter hand genomen. Dankzij een hele vroege foto, nota bene gemaakt door de baron zelf in 1868(!), weten we nu nog precies hoe de torenkamer met schouw er uitzag.

Conserveren

De ‘restauratie op locatie’ wordt uitgevoerd door de Stichting Restauratie Atelier Limburg. Met precisie wordt alles ter hand genomen. Fascinerend om te zien en er is alle gelegenheid om vragen te stellen. Voor bezoekers dus extra leuk om naar kasteel Ammersoyen te komen, als eerste voorwerpen te zien die niet eerder zijn tentoongesteld en van dichtbij de conserveringswerkzaamheden te volgen. Tijdens de rondgang door het kasteel word je ook naar deze ruimte geleid.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.