Landgoed Vorden

Een mooi oud landgoed met een landhuis en een aantal schilderachtige boerderijen. Een afwisselend landschap met bossen, lanen, houtwallen en landbouwgronden. In het gebied lopen beken en afwateringskanalen.

Locatie

Vordensebosweg
7251 Vorden

Regio Achterhoek - Gemeente Vorden
Verworven 1974 - Oppervlakte 78 ha

Voorzieningen

Landgoed

Het oude Achterhoekse hoeven- of kampenlandschap is hier ongerept bewaard gebleven. Er staan hoge oude bomen en er is een bijzondere zichtlaan vanaf het huis. Rond het huis ligt een gracht. Er is een ruime parkeerplaats en het landgoed ligt op loopafstand van treinstation Vorden.

Kasteel
Het huis, ook wel bekend als ‘kasteel Vorden’ wordt al in de 14e eeuw genoemd. Het is vele malen verbouwd en opgeknapt. Het is jaren gebruikt als gemeentehuis. Kasteel Vorden is nu particulier eigendom en wordt gebruikt als trouwlocatie en hotel. Het kasteel kan onder leiding van een gids worden bezichtigd. Kijk op www.kasteelvorden.nl voor meer informatie.

Wandelen

Landgoed Vorden en het nabijgelegen landgoed Kieftskamp is prachtig wandelgebied. Er liggen een aantal wandelroutes en er kunnen ommetjes worden gemaakt. In het gebied tussen de Ruurloseweg en de Schimmeldijk - Waarleweg mogen de honden los lopen.

Excursies

Geen evenementen gevonden.

Dieren

Een oud agrarisch landgoed met veel verschillende soorten bomen en bos is een thuishaven voor veel diersoorten. Het gebied is vooral rijk aan vogels.

Op bijna alle boerenerven van het landgoed broeden met veel succes kerkuilen. In de oude loofbossen komen groene specht en sperwer voor. In het struikgewas leven veel zangvogelsoorten waaronder de nachtegaal. Het gebied herbergt enkele tientallen reeën die zich bij schemering laten zien.

Bomen en planten

Bij het kasteel staan een aantal opvallende oude bomen. Het bos in de omgeving bestaat uit eiken-berkenbos, naaldbos en elzenbroekbos met een rijke ondergroei.

Er staan twee beroemde dikke bomen bij het huis. De dikke eik van Vorden heeft een stamomtrek van bijna 7 meter en de Lodewijkslinde van bijna vijf-en-halve meter. De boom dankt zijn naam aan Lodewijk XIV die in 1672 onder de boom zou hebben geslapen.

Ecologisch beheer
Langs de beken groeien waardevolle kwelvegetaties. Een opvallende soort in de natte gebieden is het groot springzaad met gele hangende bloemen. De akkers in het gebied worden ecologisch beheerd en hebben rondom bloemenranden met soorten als de gele ganzenbloem en de korenbloem.

Cultuurhistorie
Uitgangspunt van het beheer in het gebied is het in stand houden van een cultuurhistorisch waardevol parklandschap. Daarbij wordt een goed evenwicht tussen natuur en agrarisch gebruik nagestreefd. De waterlopen in het gebied zijn natuurvriendelijk gemaakt. Het project ‘Streekeigen-Eigentijds erf’ voorziet in erfbeplanting van de moderne agrarische bedrijven in het gebied.

Wist u dat?

In de middeleeuwen had de boer een slimme manier om het groeiseizoen van grasland te verlengen.

Dat werd gedaan met de ‘vloeiweide’. Een stuk grasland werd in de vroege lente onder water gezet met relatief warm grondwater. Met het water kwamen kalk en andere mineralen op het land. Vraat in de bodem werd verstikt. Een vloeiweide is te herkennen aan de lage walletjes rondom. Meestal loopt het perceel naar één kant af, zo kon het water weer afvloeien. Hier en daar zijn op landgoed Vorden nog restanten van vloeiweiden te vinden.

Geschiedenis

Het landgoed rond huis Vorden is een oud cultuurlandschap met een aantal oude boerderijen. Natuur en agrarisch gebruik gaan hier al eeuwen hand in hand.

Het huis, een ‘waterburcht’, was van oorsprong een militair bouwwerk. Het is vanaf 1315 bewoond. Het raakte in de loop van de tijd vaak verwoest of vervallen en werd weer opgebouwd. In 1956 werd het landgoed door de familie Van der Borch verkocht. Er volgde een lange strijd om het gebied te beschermen tegen verkaveling en projectontwikkeling.

Knopenlaantje
Rondom het huis liggen typische parkelementen zoals oude boomgroepen en een 800 meter lange zichtlijn. Deze laan wordt in de verte steeds smaller zodat hij nóg langer lijkt. Een folkloristische bijzonderheid is het ‘knopenlaantje’. Verliefde stelletjes leggen hier van oudsher knopen in jonge beukentwijgen om hun liefde te bezegelen.

Boerderijen
Op het landgoed liggen een aantal boerderijen en een dienstwoning. Bij de Vordense Beek ligt boerderij De Horst uit het midden van de 19e eeuw. De boerderij werd in 1921 vergroot. Er staat een oude welput op het erf. Boerderij Het Trouvee is van het hallenhuistype en stamt uit ongeveer 1900. Ook boerderij Schimmel uit 1884 is van dat type.