Landgoed Mariendaal

Het heuvelachtige Mariëndaal ligt aan de noordkant van Arnhem. Al wandelend of fietsend ziet u golvende bouwlanden en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers. Te midden daarvan liggen enkele boerderijen en oude huisjes.

Locatie

Schelmseweg
6816 Arnhem

Regio Veluwe - Gemeente Arnhem
Verworven 1936 - Oppervlakte 114 ha

Voorzieningen

Mist op Mariëndaal

Landgoed bij Arnhem

We zijn hier op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal. Het landschap heeft grote hoogteverschillen, er zijn mooie uitkijkpunten en verbluffende doorkijkjes in het groene coulisselandschap.Het gebied is goed bereikbaar, er zijn bushaltes en een parkeerplaats.

Schatkist - Christuskoepel op Mariëndaal

Wandelen

Door het gebied loopt een gemarkeerde wandelroute van 3 kilometer. Ook op de omliggende landgoederen lopen wandelroutes. U kunt de routes combineren. Onderweg kunt u iets drinken bij de zorgboerderij Mariëndaal. Er is een aangepaste route van 1,5 kilometer voor rolstoelen en kinderwagens. In Mariëndaal mag de hond op de paden los.

Christuskoepel
Een bijzonder bouwwerk op het landgoed is de Christuskoepel. Die werd in 1939 gebouwd. Dat was naar aanleiding van een oproep tot morele herbezinning door Koningin Wilhelmina. In de koepel liggen drie zwaar beschadigde grafzerken, afkomstig van het oude klooster Mariënborn. De beelden in de koepel stellen de zeven deugden voor: Matigheid, Rechtvaardigheid, Geloof, Hoop, Naastenliefde, Voorzichtigheid en Moed. Op de koepel staat ‘Sursum Corda’. ‘Verheft uw harten’.

Tafellaan
Het hoogste punt van Mariëndaal ligt op 75 meter boven NAP. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over het landgoed en over de Betuwe. De naam ‘Tafellaan’ is ontleend aan de stenen tafel die hier staat. Het tafelblad is een beschadigde grafzerk, afkomstig van het vroegere klooster Mariënborn. De kelkafbeelding op de zerk geeft aan dat het om een priestergraf gaat.

Klompenpad

Door landgoed Mariëndaal loopt klompenpad Rosandepad.

Groene Bedstee

Landgoed Mariëndaal is vooral bekend om zijn ‘Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang.

De haag is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.

Vogels
Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.

Dieren

Oude landgoederen hebben bomen van verschillende leeftijden en een afwisselend landschap. Dat trekt veel dieren aan.

De das is een vaste bewoner van Mariëndaal. Het dier maakt zijn burcht in het bos en zoekt voedsel op de landbouwgronden in de buurt. Onder de Amsterdamseweg lopen dassentunnels om te voorkomen dat ze worden overreden.

Boommarter
Oude holle bomen op het landgoed worden bewoond door boommarters. Dit zoogdier is zeldzaam in Nederland. De bomen zijn ook van belang voor holenbroeders en vleermuizen. De vleermuizen overwinteren in een oude ijskelder. De kelder wordt niet meer gebruikt voor ijs, de temperatuur komt in de winter niet onder het vriespunt.

Vogels
Bijzondere vogels op de landgoederen zijn onder andere de ijsvogel en grote gele kwikstaart. Die zijn te vinden bij de sprengen en de beken. In de oude bossen en langs de weilanden zie we de groene specht.

Geschiedenis

In de buurt van het landgoed lag vroeger een oud klooster. Landhuis Mariëndaal is van oorsprong uit de 18e eeuw.

In 1392 werd even ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal een augustijnenklooster gesticht. Van het klooster zijn alleen grafzerken over. Er staat er een bovenaan de Middellaan opgesteld als ‘stenen tafel’.

Landhuis
In 1791 kwam het landgoed in handen van de Arnhemse burgemeester mr. J.N. van Eck. In 1857 werd het 18e-eeuwse huis ingrijpend verbouwd en vergroot tot het huidige huis. Het oude interieur is verloren gegaan. Het huis is in erfpacht uitgegeven en niet toegankelijk voor het publiek.