De Dellen en Heerder Sprengen

Op landgoed De Dellen wisselen bos en heide elkaar geregeld af. Het landgoed herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis, van zandhagedis tot edelhert. Een wandeling op deze noordelijke flank van de Veluwe is zeker de moeite waard. De Dellen was het eerste bezit van Geldersch Landschap.

Locatie

Nieuwe Zuidweg
Heerde

Regio Veluwe - Gemeente Heerde
Verworven 1929 - Oppervlakte 533 ha

Voorzieningen

Excursies

Alle Activiteiten & excursies op deze locatie

Wandelen

In het gebied zijn drie met paaltjes gemarkeerde wandelroutes uitgezet van circa 3, 3,5 en 4,5 km. Ze beginnen bij de parkeerplaats aan de Nieuwe Zuidweg.
Door De Dellen loopt klompenpad het Horsthoekerpad.

Om mee te nemen

Een bos vol verhalen

Bekijk meer

Tips voor uw bezoek

Aan de Dellenselaan kunt u een bezoekje brengen aan de voormalige bootjesvijver. In de jaren 30 was deze vijver een groot vermaak voor de hele familie. Ter ontspanning kon men plaatsnemen in een bootje voor een rondvaart op deze betonnen waterbak. De vijver was tevens voorzien van een pension. Ook vindt u op De Dellen een eeuwenoude handelsroute en het graf van de zoon van de vroegere landheer.

Mensen en materialen konden al in vroeger tijden gemakkelijk over de Veluwe worden verplaatst. De Dellen deed daarbij dienst als handelsroute van Zwolle naar Amersfoort én van Elburg naar Deventer. Op het kruispunt van deze twee wegen lag een herberg.

Vlakbij de oorspronkelijke herberg bouwde de heer Daendels zijn buitenhuis met schuren, schaapskooi en hooiberg. De wal, de lus-vormige toegangsweg, inlandse eiken en schilderachtige dennen zijn nog steeds zichtbaar rond dit voormalige erf. De naam ‘Erf van Daendels’ is altijd blijven bestaan.

Graf van Buys Ballot

Ook nog aanwezig op De Dellen is de graftombe van zoon Buys Ballot. Op een van de heideveldjes in het bos ligt hij begraven. Hij was landheer op De Dellen tot vlak voordat Geldersch Landschap eigenaar werd. Op zijn grafsteen staat een familiewapen en kunt u het volgende opschrift lezen: “Le sage espere en Dieu” (De wijze vertrouwt op God).

Kampeerterrein de Dellen

Midden op het landgoed De Dellen kan de natuurkampeerder genieten van rust en stilte. Kamperen met tent, caravan of camper is mogelijk van 15 maart tot en met 31 oktober voor leden van de NCC en donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Meer informatie over de camping en de contactgegevens van de beheerders, vindt u op www.ncc.nl.

Fauna

Op De Dellen leven verschillende diersoorten van wild, vogels tot reptielen. Het edelhert bijvoorbeeld voelt zich hier goed thuis. De Dellen is namelijk onderdeel van de vrije wildbaan van de Noordoost-Veluwe. In het nabijgelegen Ambtsbos kunt u onder andere de ijsvogel waarnemen.

Wild

U kunt oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, dassen en boommarters op De Dellen. Een goed uitzicht heeft u vanaf de observatietoren op de Holle Berg (van de gemeente Epe) aan de rand van de heide. In de bronstperiode, van half september tot half oktober, heeft u grote kans een burlend hert te aanschouwen. De aanwezigheid van de dieren is ook te zien aan de sporen die zij achterlaten. In het programma BuitenGewoon radio van Omroep Gelderland vertelt boswachter Sabine Wolters hierover.

Vogels

Elk bostype herbergt zijn eigen vogelsoorten. In de dennenbossen heeft u veel kans om bijvoorbeeld een meessoort of het goudhaantje te horen. De loofbomen zijn het domein van ondermeer de zwarte specht en de boomklever en op de heide kunt u verrast worden door het melodieuze zingen van bijvoorbeeld de boomleeuwerik en boompieper. De bonte kleuren van de geelgors en roodborsttapuit zijn hier ook waar te nemen.

Roofvogels

Roofvogels zijn op De Dellen graag aanwezig. De havik bijvoorbeeld heeft er zijn broedterrein. Maar ook het nest van een buizerd kan men in een hoge boomtop, van bijvoorbeeld een lariks, vinden. En de wespendief en boomvalk laten hun roep horen.

Reptielen

De zandhagedis met zijn opvallend groene verschijning kunt u tijdens een wandeling over een van de  heideveldjes tegenkomen. Ook de levendbarende hagedis en hazelworm, ook wel pootloze hagedis genoemd, zijn te vinden. De heikikker voelt zich goed thuis rond de vennen van De Dellen.

Flora

Op De Dellen worden heide en bos afgewisseld met waterpartijen als vennen en sprengen. In het najaar is De Dellen uniek in zijn soortenrijkdom aan paddenstoelen, waaronder de cantharel en de heideknotszwam.

Heide en vennen
Op De Dellen groeien drie soorten heide: voornamelijk kraaiheide maar ook struik- en dopheide. Dopheide groeit rond de vennen, waar ook veenpluis, kleine zonnedauw en veenbies te vinden is. De vennen liggen in laagtes in het terrein waar ondoorlatende lagen in de bodem aanwezig zijn.

Bossen
Wandelend over De Dellen ziet u eiken en dennen uit de tijd van de landheren Daendels en Buys Ballot. Daarnaast zijn er stukken bos met grove den, lariks of douglas. De jongste bomen zijn wintereiken uit de 21e eeuw. Deze soort is herplant omdat ze hier van nature thuishoort. Op de wallen rond het Erf van Daendels groeit eikvaren.

Historie

De Dellen kent een rijke cultuurhistorie. Verschillende landheren hebben het ontgonnen en bewoont. Ook was er hier een belangrijk kruispunt van handelswegen over de Veluwe. De naam van het landgoed stamt van het woord ‘Del’ dat laagte in het terrein betekent.

Landheren

Rond 1800 kreeg oud-generaal van de Bataafse republiek de heer Daendels De Dellen in erfpacht. Landheer Daendels maakte van de heide landbouwgrond en fokte schapen. Het boerenbedrijf is nooit een succes geworden door gebrek aan goede koeienmest. Vanaf 1851 heeft professor Buys Ballot (weerkundige en oprichter van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) De Dellen verder ontgonnen. Hij legde nieuwe bossen aan van eik, beuk en fijnspar. Zijn oudste zoon heeft dit later uitgebreid met exotische boomsoorten en de aanleg van lanen. Tenslotte heeft Geldersch Landschap De Dellen aangekocht  in 1929. Dit was de eerste aankoop van de stichting.

Vroege ontginning

De eerste levenstekenen stammen uit de prehistorie. Een grafheuvel uit de steentijd is nog steeds te zien tijdens uw bezoek aan De Dellen. Tevens zijn er enkele voorwerpen bewaard gebleven uit de bronstijd die u kunt bekijken in Historisch Museum Arnhem. Pas vanaf de 9e eeuw ontstonden de eerste dorpen aan de randen van de Veluwe. De hoger gelegen gronden werden later ontgonnen. Intensieve bewoning op deze gronden was niet mogelijk omdat er weinig water was.
De Dellen werd destijds beheerd door de hertog van Gelre, vervolgens door de Rekenkamer van de Staten van Gelre en eind 18e eeuw werden deze gronden staatsdomein. 

Ontstaansgeschiedenis van het landschap

Hoogteverschillen in het landschap zijn ontstaan in de ijstijd van meer dan 10.000 jaar geleden. Poolstormen hebben toen de bodem verstoven tot een groot duinsysteem van 20 km lang. Nog steeds zijn deze speciale duinen zichtbaar in het landschap. Het mooist kunt u deze waarnemen bij De Renderklippen, ten zuiden van De Dellen.

Nog veel meer geschiedenis

Nog veel meer over de historie van dit landgoed vind je in het boek "Oase in het Heerderdal".  Met dit boek reis je pagina voor pagina door de geschiedenis van landgoed De Dellen tussen 1803 en 2022. Niet alleen aan de hand van prachtige beelden, maar ook in verhalen die je in korte interviews met oud bewoners van het gebied her en der in het boek tegenkomt. Het boek is geschreven en wordt in eigen beheer uitgegeven door oud-medewerker van GLK, Lodewijk Rondeboom, die in zijn werkzame leven districtsbeheerder was van dit gebied. Bestel hier het boek 
 

Spannende geschiedenis

Bekijk de video van de spannende geschiedenis van De Dellen.