Opladen in de natuur

Een frisse neus halen, je kop in de wind houden. Kortom, even weg van huis of kantoor, van de computer en andere prikkels. En of je nu een ommetje maakt in het plaatselijke park of een fikse wandeling door bos en weiland, alles is goed. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat in de natuur zijn gunstig is voor je gezondheid. Het verlaagt stress, verbetert de concentratie en geeft nieuwe energie. Dus kom in beweging, breng buiten naar binnen en voel je een ander mens.

De paden op, de lanen in

We zitten te veel, op kantoor, thuis voor de tv of in de auto. En te veel zitten is ongezond. Dat komt omdat je (grote been-) spieren nauwelijks iets doen als je zit. Als je die spieren niet gebruikt worden vetten en suikers uit je bloed minder snel opgenomen. Daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Fietsen en wandelen zijn laagdrempelige activiteiten die dat kunnen doorbreken. Niet alleen je lichaam heeft er baat bij, ook je geest komt tot rust. Door in beweging te zijn, maak je letterlijk je hoofd leeg. En ga ook eens naar buiten als het geen lekker weer is. Frisse regendruppels op je gezicht doen wonderen.

© Shutterstock

(Ont)prikkel je zintuigen

Door je zintuigen open te stellen, kom je (weer) in verbinding met de natuur om je heen. Dus luister, kijk, ruik en voel! Door te focussen op ‘voelen’ kom je uit je hoofd. Spanning trekt weg, je hartslag verlaagt. Ook luisteren naar de stilte ontspant, net als het kijken naar een kabbelend beekje of turen naar het groene bladerdek boven je.

Tip: zet je telefoon op stil, laat alles even voor wat het is.

© Ronald Oost

Actief de natuur in

Sporten in de natuur is een mooie combinatie van het stimuleren van je lichaam én het leegmaken van je hoofd. En door voor wat ‘spannende’ activiteiten te kiezen, zoals mountainbiken of trailrunnen waarbij je je goed moet focussen wordt de geest extra geprikkeld. Er zijn diverse routes uitgezet, onder andere op de Duno. Ook op de racefiets ‘zet je het lichaam aan en je geest uit.’ De Loenermark leent zich daar uitstekend voor. Actief bezig zijn in de natuur kan in alle seizoenen. Zelfs hartje winter. Heeft het gesneeuwd, dan kun je de lange latten onderbinden voor een mooie langlauftocht op de Veluwezoom.

© Koos Dansen

Daag jezelf uit

Door jezelf uit te dagen, maak je nieuwe verbindingen in je hersenen aan. Daarnaast geeft het een goed gevoel als je iets nieuws bent aangegaan. Verzin bijvoorbeeld wekelijkse challenges voor jezelf, vrienden, familie of collega’s: wandel met je collega’s samen 200 km in één week, doe een fotografie challenge zoals fotografeer een waterval maak een selfie bij een kasteel, zoek en fotografeer verschillende paddenstoelen of boomsoorten. Wil je met een groep actief bezig zijn, denk dan aan een spel in de natuur zoals geocachen, waarbij je samen een route loopt en op zoek gaat naar aanwijzingen of schatten. Ook een leuke uitdaging: bezoek deze herfst vijf ‘nieuwe’ natuurgebieden.  Bekijk onze natuurgebieden.

© Rob Schouten

Meer natuur in je leven

Je omringen met groen kan ook thuis. Haal de natuur naar binnen door wat extra planten in je woonkamer te zetten of verse kruiden in de keuken. En vergeet je thuiskantoor niet! Planten geven letterlijk zuurstof en zorgen voor een goede atmosfeer in huis. Ook buiten, op je balkon of in je (stads)tuin kan je veel betekenen voor de natuur. Plant biologische (inheemse) planten, zorg voor vogelvoer, maak een egel- of bijenhotel, creëer plekjes voor kleine zoogdieren, zoals een stapeltje houtblokken of een hoop bladeren.

© Christian Biemans

Neem daarnaast ‘groene’ tijd voor jezelf, denk aan het lezen van een boek in het park of één van de kasteeltuinen. Of ga eens met een vriend of vriendin wandelen in plaats van af te spreken in het café. En heb je jonge kinderen? Ruil de speeltuin eens in voor een wandeling in de natuur. Ren met z’n allen hard van de stuifduin af, klim op omgevallen bomen of ga op zoek naar de schaapherder.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.