Scholtengoederen Hijink, Aarnink en De Haar

Scholtengoed Hijink Aarnink De Haar dalkruid
Scholtengoederen Hijink, Aarnink en De Haar maisveld

Ontdek Scholtengoederen Hijink, Aarnink en De Haar

Drie traditionele boerderijen in de buurt van Winterswijk. Een oud boerenlandgoed met fraai eikenbos, houtwallen, bloemrijk hooiland en vennetjes.

Ronny ter Horst hek

Waarom is dit landschap bijzonder?

Geen grote lappen landbouwgrond, maar kleine akkers en velden, gescheiden door heggen, houtwallen en muurtjes: een karakteristiek coulisselandschap. In dit schitterende landschap liggen de oude boerderijen Hijink, Aarnink en De Haar.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Scholtengoed Hijink bospaadje

Landschap

Opvallend in het afwisselende landschap zijn de fraaie oude eikenbossen met de rijke ondergroei. In het zuiden van het goed bevindt zich nat gebied met vennetjes.

De eikenbossen zijn te danken aan een oude bepaling. De scholte van Hijink was namelijk verplicht om brandhout te leveren aan de heer in Bredevoort. In de oude eikenbossen staat veel wintereik. Deze boomsoort heeft een rijke ondergroei van soorten als zoete kers, dalkruid, groot heksenkruid, kamperfoelie en inlandse vogelkers.

Scholtengoed Hijink Aarnink De Haar orchideeënveld

Bloemrijk hooiland

Hier en daar zijn akkers en graslandjes afgeplagd en is de afwatering ongedaan gemaakt. Zo keren de oude vennetjes en het bloemrijke hooiland weer terug. Er groeien veel bijzondere plantensoorten. Er staan grote ratelaar, heidekartelblad en verschillende soorten orchideeën. Ook het zeldzame vetblad komt hier voor.

Scholtengoed Hijink Aarnink De Haar ijsvogel

Dieren

Door de grote afwisseling in het gebied komen er veel diersoorten en vooral vogels voor. In de hoge eiken broedt de wielewaal. Het is ideaal gebied voor de zeldzame ortolaan. Bij de vennetjes komen soorten voor als de dodaars en de ijsvogel. In het natte gebied leven veel kikkers. Op de weilanden en in de akkers zijn in de schemering reeën te zien.

Wandelen

De scholtengoederen liggen aan de Hijinkhoekweg. Parkeren kan langs de weg, bij huis Hijink of op de Haar met de kruising Rauwershofweg.

Het gebied is bij uitstek geschikt voor wandel- en fietstochten. Bij boerderij De Haar is een bushalte en een informatiepunt met picknicktafels. Het is een goed beginpunt voor een mooie wandeling of een fietstocht. Door buurtschap het Woold loopt een aantal fietsroutes.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Hijinkhoekweg
Woold

Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1971 – Oppervlakte 132 ha

Scholtengoed Hijink Aarnink De Haar kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Het scholtengoed is een landschap met een grote cultuurhistorische waarde. Het zijn oude ‘boerenlandgoederen’ waarin de geschiedenis tastbaar aanwezig is.

De ‘scholten’, de herenboeren in het gebied, vormden vanaf te late middeleeuwen tot in de 18e eeuw de schakel tussen de adelstand en de overige horigen. Ze hadden een aantal privileges en waren bijvoorbeeld vrijgesteld van het afdragen van land bij overerving. Zo kon het bezit van de scholten uitgroeien tot grote landgoederen. 

Samengevoegd

Hijink was het hoofdgoed, Aarnink en De Haar waren kleiner. Hijink komt al in de 17e eeuw in de boeken voor. Boerderij Aarnink is gebouwd in 1880 en staat op de plaats van een oude pachterswoning. Het werd in 1985 verworven. Hijink werd in 2009 verworven. Het centrale deel van het scholtengoed is nu weer samengevoegd.

Wist je dat…

… het Woold dichtbij de Duitse grens ligt? Aan de vooravond van de bevrijding in 1945 vond er een tankslag plaats…

Winterswijk werd in maart 1945 door Engelse tanks bevrijd. Die kwamen opgerukt uit het Duitse plaatsje Bocholt, even over de grens. Om Winterswijk te bereiken moest eerst een hevige strijd worden geleverd met Duitse militairen die vanuit Bocholt het Woold waren ingevlucht. Er werden door de Engelsen 60 Shermantanks ingezet, waarvan er 10 in het gebied verloren gingen.

Scholtengoederen Hijink, Aarnink en De Haar Ronny ter Horst

Een bos vol verhalen

Boswachter Ronny ter Horst laat ons het Achterhoekse landschap zien. Een prachtig kleinschalig landschap met weilanden, graanakkers, houtwallen en oude eiken en waar vele vogels, insecten, konijnen, hazen, fazanten en reeën zich thuis voelen. Het is ook dit coulisselandschap waar we de scholtengoederen vinden: boerderijen zo groot als een landhuis met mooie erven, landbouw en bosgebieden die van oudsher zelfvoorzienend waren.

Bekijk meer

Video Scholtengoed Hijink

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.