Landgoed Vorden

Landgoed Vorden weiland met boom
Landgoed Vorden tunnel
Landgoed Vorden paarse bloemenstruiken

Ontdek Landgoed Vorden

Een mooi oud landgoed met een landhuis en een aantal schilderachtige boerderijen. Een afwisselend landschap met bossen, lanen, houtwallen en landbouwgronden. In het gebied lopen beken en afwateringskanalen.

Ronny ter Horst hek

Waarom is dit landgoed bijzonder?

Er staan twee beroemde dikke bomen bij het kasteel. De dikke eik van Vorden heeft een stamomtrek van bijna 7 meter en de Lodewijkslinde van bijna vijfenhalve meter. De boom dankt zijn naam aan Lodewijk XIV die in 1672 onder de boom zou hebben geslapen.

Help ons dit landgoed te beheren

Natuur

Landgoed Vorden sperwer

Dieren

Een oud agrarisch landgoed met veel verschillende soorten bomen en bos is een thuishaven voor veel diersoorten. Het gebied is vooral rijk aan vogels.

Op bijna alle boerenerven van het landgoed broeden met veel succes kerkuilen. In de oude loofbossen komen groene specht en sperwer voor. In het struikgewas leven veel zangvogelsoorten waaronder de nachtegaal. Het gebied herbergt enkele tientallen reeën die zich bij schemering laten zien.

Wandelen

Landgoed Vorden en het nabijgelegen landgoed Kieftskamp is prachtig wandelgebied. Er liggen een aantal wandelroutes en er kunnen ommetjes worden gemaakt. In het gebied tussen de Ruurloseweg en de Schimmeldijk – Waarleweg mogen de honden los lopen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Vordensebosweg
7251 Vorden

Regio Achterhoek – Gemeente Vorden
Verworven 1974 – Oppervlakte 78 ha

Hondenlosloopgebied Landgoed Vorden

Landgoed Vorden kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Honden losloopplaats
  • Fietsen
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Het landgoed rond huis Vorden is een oud cultuurlandschap met een aantal oude boerderijen. Natuur en agrarisch gebruik gaan hier al eeuwen hand in hand.

Het huis, een ‘waterburcht’, was van oorsprong een militair bouwwerk. Het is vanaf 1315 bewoond. Het werd in de loop van de tijd vaak verwoest of raakte in verval. In 1956 werd het landgoed door de familie Van der Borch verkocht. Er volgde een lange strijd om het gebied te beschermen tegen verkaveling en projectontwikkeling.

Knopenlaantje

Rondom het huis liggen typische parkelementen zoals oude boomgroepen en een 800 meter lange zichtlijn. Deze laan wordt in de verte steeds smaller zodat hij nóg langer lijkt. Een folkloristische bijzonderheid is het ‘knopenlaantje’. Verliefde stelletjes leggen hier van oudsher knopen in jonge beukentwijgen om hun liefde te bezegelen.

Boerderijen

Op het landgoed liggen een aantal boerderijen en een dienstwoning. Bij de Vordense Beek ligt boerderij De Horst uit het midden van de 19e eeuw. De boerderij werd in 1921 vergroot. Er staat een oude welput op het erf. Boerderij Het Trouvee is van het hallenhuistype en stamt uit ongeveer 1900. Ook boerderij Schimmel uit 1884 is van dat type.

Wist je dat…

… in de middeleeuwen de boer een slimme manier had om het groeiseizoen van grasland te verlengen?

Dat werd gedaan met de ‘vloeiweide’. Een stuk grasland werd in de vroege lente onder water gezet met relatief warm grondwater. Met het water kwamen kalk en andere mineralen op het land. Vraat in de bodem werd verstikt. Een vloeiweide is te herkennen aan de lage walletjes rondom. Meestal loopt het perceel naar één kant af, zo kon het water weer afvloeien. Hier en daar zijn op landgoed Vorden nog restanten van vloeiweiden te vinden.

Beheer

Ecologisch beheer

Langs de beken groeien waardevolle kwelvegetaties. Een opvallende soort in de natte gebieden is het groot springzaad met gele hangende bloemen. De akkers in het gebied worden ecologisch beheerd en hebben rondom bloemenranden met soorten als de gele ganzenbloem en de korenbloem.

Landgoed Vorden weiland met huis in verte

Cultuurhistorie

Uitgangspunt van het beheer in het gebied is het in stand houden van een cultuurhistorisch waardevol parklandschap. Daarbij wordt een goed evenwicht tussen natuur en agrarisch gebruik nagestreefd. De waterlopen in het gebied zijn natuurvriendelijk gemaakt. Het project ‘Streekeigen-Eigentijds erf’ voorziet in erfbeplanting van de moderne agrarische bedrijven in het gebied.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.