De Sint-Nikolaasavond



Een voorstelling geschreven door De Génestet, gespeeld in de kerk van Rozendaal
Een romantische klassieker voor “grote mensen” om helemaal mee in de Sinterklaasstemming te komen. Deze 19e-eeuwse vertelling van Peter de Génestet (1829-1861) over de onthulling van familiegeheimen op pakjesavond is eeuwenoud, maar nog steeds springlevend in deze sfeervolle theatersolo in de prachtige kerk van Rozendaal.
Het is Sint-Nikolaasavond 1847. In een Amsterdams grachtenpand vindt een onvervalste pakjesavond plaats, maar de dochter des huizes is diepongelukkig, terwijl haar vader zich vooral druk maakt over het voorkomen van de familie. Niets is hem dierbaarder dan zijn ridderorden. Onder de schijn van de Sinterklaasviering besluit de vrouw des huizes orde op zaken te stellen.
In zijn vertelling fileerde de ooit razend populaire dichter/dominee Peter de Génestet de zelfgenoegzaamheid van de rijke ingeslapen elite. Hij schotelt het publiek onderwijl een hartverwarmende romance voor. Een echte klassieker voor de Sinterklaasperiode, ontstaan in een tijd waarin het sinterklaasfeest zijn vertrouwde vorm kreeg, met pepernoten, gedichten, liedjes, stoute kinderen en een angstaanjagende Sint. Zonder knecht, dat wel, want de Goedheiligman verscheen nog zonder gevolg.
Spel: Imre Besanger
Harp: Mirjam Rietberg
De Génestet & Rozendaal
De dichter De Génestet en Rozendaal hebben een bijzondere band. Op 2 juli 1861 blies hij daar op 31-jarige leeftijd zijn laatste adem uit in een huis op de later naar hem vernoemde De Génestetlaan. Op het oude kerkhof in de bossen achter het kasteel staat tot op de dag van vandaag zijn indrukwekkende tombe. De grootste roem zou Génestet pas krijgen na zijn dood. Hij werd toen ontegenzeggelijk de populairste dichter van de 19e eeuw. Tijdens zijn korte leven was hij echter al beroemd om zijn levendige voordrachten, met name De Sint-Nikolaasavond. Deze vertelling bleef ook na zijn dood op papier één van zijn meeste geliefde werken. Geen mooiere plek dus om in de voetsporen van de dichter zelf dit hartverwarmende verhaal weer tot leven te wekken!
Wil je zeker zijn van een plek tijdens de voorstelling? Reserveer vandaag nog en boek online!
Praktische informatie
Wanneer
Tickets
- Voorstelling € 17,50
Locatie
Kasteel Rosendael
Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
T (026) 364 46 45
E rosendael@glk.nl
Parkeren
Parkeerplaats Rosendael is te vinden aan de Beekhuizenseweg 3 te Rozendaal.
Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.
Op de parkeerplaats is een laadpaal voor elektrische auto’s aanwezig.

Bereikbaarheid
Eigen vervoer:
A12 Utrecht – Oberhausen, afslag Arnhem-Noord, richting Velp / Rozendaal, Rozendaal aanhouden.
Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.
Openbaar vervoer:
Check de actuele reisinformatie op 9292.nl

Horeca
Kasteelcafé de Oranjerie
In de periode dat de kuipplanten en Citrus bomen overwinteren of wanneer de Oranjerie gereserveerd is voor een besloten partij, dan is kasteelcafé de Oranjerie in het kasteel geopend.
Openingstijden kasteelcafé de Oranjerie
> Medio oktober t/m eind oktober: di t/m zo 11-17 uur
> November t/m maart: za & zo 11-16 uur
> April tot medio mei: di t/m zo 11-17 uur
De Oranjerie
Combineer je bezoek aan het park en kasteel met een tussenstop in de Oranjerie. Kom en geniet van de relaxte omgeving met één van de mooiste terrassen van Nederland. De Oranjerie is eten, drinken en beleven. Ook is de Oranjerie exclusief af te huren voor zakelijke en particuliere ontvangsten zoals recepties, diners en feestavonden.
Openingstijden de Oranjerie
> Medio mei t/m medio oktober: di t/m zo 10-17 uur
> Juli en augustus: ook op maandag geopend
Voor meer informatie en/of reserveringen kijk je op de website van de Oranjerie of mail je naar info@oranje-rie.nl
Toegankelijkheid
We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Rosendael.