Ontdek de archeologie van Ammersoyen

Kom op zondag 18 juni, in het weekend van de landelijke Archeologiedagen, de archeologische schatten van Ammersoyen ontdekken! Neem een kijkje bij de opgraving van de middeleeuwse brouwoven en bekijk de topstukken uit de kasteelgracht. De middeleeuwers van Het Woud der Verwachting laten je hun gereconstrueerde brigandines en andere wapenuitrustingen zien én je krijgt een sneak-preview van het Schervenlab in oprichting.

Tijdens de restauratie van het kasteel in de vorige eeuw werd de kasteelgracht van Ammersoyen uitgegraven. Er kwamen duizenden scherven en voorwerpen tevoorschijn die door de eeuwen heen op het kasteel zijn gebruikt. Het bleek de grootste archeologische grachtvondst ooit bij een kasteel in Nederland gedaan!

Sneak-preview Schervenlab

Binnenkort gaan we aan de slag met deze schat aan archeologische vondsten. Op Ammersoyen werken we momenteel aan de oprichting van een Schervenlab. Vrijwilligers en archeologen gaan daar onder het oog van bezoekers de scherven determineren en aan elkaar puzzelen. Eind juli hopen we het Schervenlab te openen en kan het publiek er tijdens museumopenstelling een kijkje nemen. Speciaal voor de Archeologiedagen geven we op 18 juni bezoekers een sneak-preview van het Schervenlab dat we nog aan het inrichten zijn.

Gluren bij archeologische opgraving brouwoven

Vanuit de kelder in het kasteel kun je binnengluren bij de archeologische opgraving van de middeleeuwse brouwoven, waar archeologen in 2022 mee gestart zijn. Het is de enige middeleeuwse brouwoven binnen de muren van een kasteel in Nederland. Later dit jaar zal de oven worden geconsolideerd.

Brigandines en wapenuitrustingen

Brigandines zijn middeleeuwse vechtjassen gemaakt van ijzeren plaatjes. De leden van Het Woud der Verwachting reconstrueerden enkele brigandines op basis van archeologische vondsten. Recent werden nog meer archeologische ontdekkingen gedaan. Luister naar het verhaal over de reconstructie en voel hoe het was om een brigandine te dragen.

Ook zijn er manschappen in andere middeleeuwse uitrustingen aanwezig zoals maliën en half-harnas, ze kunnen je er alles over vertellen. Kinderen kunnen ridderspullen raden en een speciale brigandine in kindermaat passen.

Topstukken van Ammersoyen

Natuurlijk mag tijdens je bezoek een kijkje in de museumzaal van het kasteel niet ontbreken. Daar zijn de topstukken uit de archeologische collectie te zien die uit de gracht zijn opgegraven. Bij elkaar geven ze je een beeld van de bewoningsgeschiedenis door de eeuwen heen.

Praktische informatie

Tickets

  • Volwassenen € 13,50
  • Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00
  • Kinderen t/m 3 jaar Gratis
  • Museumkaarthouders (op vertoon van pas) Gratis
  • Donateurs
  • GLK Gratis

Locatie

Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden
T 073 59 49 582
ammersoyen@glk.nl

Parkeren

Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.

Op het parkeerterrein is een laadpaal voor elektrische auto’s aanwezig.

Bereikbaarheid

Kasteel Ammersoyen is goed bereikbaar via de A2, afrit 19 Ammerzoden. Kijk voor mogelijkheden met het openbaar vervoer op www.9292.nl.

Horeca in Koetshuis

Op de voorburcht van kasteel Ammersoyen is horecagelegenheid Het Koetshuis gelegen. Hier kun je terecht voor koffie of een lunch, maar ook voor feesten en partijen. Het Koetshuis beschikt over een terras met prachtig uitzicht op het kasteel.

Toegankelijkheid

We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Ammersoyen.

Archeologiedagen

Boek hier uw ticket
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.