Archeologiedagen

Archeologiedagen

Kom je tijdens de Archeologiedagen meepuzzelen in het Schervenlab van Ammersoyen?

Neem tijdens de Archeologiedagen op 14 t/m 16 juni een kijkje in Schervenlab van kasteel Ammersoyen. Hier puzzelen vrijwilligers en archeologen de vele duizenden scherven uit de slotgracht aan elkaar. Kom je meepuzzelen? Natuurlijk bekijk je gelijk ook het kasteel met de nieuwe publiekspresentatie.  

Tijdens de restauratie van het kasteel in de vorige eeuw werd de kasteelgracht van Ammersoyen uitgegraven. Er kwamen duizenden scherven en voorwerpen tevoorschijn die door de eeuwen heen op het kasteel zijn gebruikt. Het bleek de grootste archeologische grachtvondst ooit bij een kasteel in Nederland gedaan!

Tientallen jaren lag deze archeologische collectie opgeslagen op de kasteelzolders. Totdat in 2023 het Schervenlab van Ammersoyen openende. Hier werken nu vrijwilligers en archeologen onder het oog van bezoekers om de scherven te determineren en aan elkaar puzzelen.

Zelf meepuzzelen

In het Schervenlab kom je letterlijk in aanraking met zes eeuwen kasteelleven. Bekijk er de archeologische vondsten, puzzel zelf met scherven op de magneetwand of kijk mee met het werk van de vrijwilligers. Ze vertellen je graag meer over hun werk. En wie weet mag je zelf wel meepuzzelen!

Mythen over de middeleeuwen

Natuurlijk bekijk je gelijk het kasteel met de nieuwe publiekspresentatie. Tijdens je tocht door deze middeleeuwse waterburcht ontdek je de geheimen van het kasteel én de mythen over de middeleeuwen. Bezoek zeker ook de brouwkelder met de recent opgegraven originele middeleeuwse brouwoven én de museumzaal want daar zijn de topstukken uit de archeologische collectie te zien.

Een bezoek aan schervenlab is gratis bij een entreeticket voor het kasteel.

Praktische informatie

Tickets

  • Volwassenen € 14,50
  • Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00
  • Kinderen t/m 3 jaar Gratis
  • Museumkaarthouders (op vertoon van pas) Gratis
  • Donateurs
  • GLK Gratis

Locatie

Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden
T 073 59 49 582
ammersoyen@glk.nl

Parkeren

Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.

Op het parkeerterrein is een laadpaal voor elektrische auto’s aanwezig.

Bereikbaarheid

Kasteel Ammersoyen is goed bereikbaar via de A2, afrit 19 Ammerzoden. Kijk voor mogelijkheden met het openbaar vervoer op www.9292.nl.

Horeca in Koetshuis

Op de voorburcht van kasteel Ammersoyen is horecagelegenheid Het Koetshuis gelegen. Hier kun je terecht voor koffie of een lunch, maar ook voor feesten en partijen. Het Koetshuis beschikt over een terras met prachtig uitzicht op het kasteel.

Toegankelijkheid

We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Ammersoyen.

Archeologiedagen

Boek hier uw ticket
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.