Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.

Nieuwsbrief

Wat hebben we een prachtig zomers voorjaar. Nu de dagen lang zijn, veel planten bloeien en de zon een mooie gloed geeft aan het landschap en de kastelen, gaan we er op uit!

Reekalfjes beschermen

reekalf tweeling

Afgelopen maand zijn de reekalfjes geboren. Prachtige jonge dieren, die de eerste vier tot zes weken door hun moeder worden verborgen in hoog grasland. Maaien stellen we dan ook uit tot de jonge reekalfjes sterk genoeg zijn om zelf op tijd weg te komen. Mocht uitstellen niet mogelijk zijn voor boeren die land pachten, dan kunnen we tegenwoordig bij de Flora & Fauna-check gebruik maken van een nieuwe techniek. Vlak voor het maaien vliegt een drone uitgerust met een warmtecamera over het grasland. Deze scant het veld af op lichaamswarmte van reeën en weidevogels. Door vlaggetjes te plaatsen bij de plekken waar zij zich ophouden, kan ruim om hen heen worden gemaaid.
Ziet u een reekalf? Kom niet te dichtbij en laat het liggen, de moeder is in de buurt. En houd natuurlijk uw honden aan de lijn.

Klein Bylaer in BuitenGewoon

opname BuitenGewoon 25 mei2018

De makers van natuurprogramma BuitenGewoon kwamen op een zonnige dag eind mei naar het prachtige natuurgebiedje Klein Bylaer bij Barneveld. Op zijn zwerftocht door Gelderland ontmoette presentator Harm Edens daar onze kersverse boswachter publiek Linda Kaats. Het resultaat is te zien op zaterdag 16 juni op Omroep Gelderland, vanaf 17.20 uur en daarna ieder uur herhaald. Eerdere uitzendingen, wandelingen en blogs van de makers zijn te vinden op http://www.omroepgelderland.nl/buitengewoon.

Bezoek zelf landgoed Klein Bylaer.

Sportieve opruimactie

hardloopgroep Warnsborn in actie

Loopgroep Warnsborn heeft onlangs hun hardlooptraining gecombineerd met het oprapen van zwerfvuil. Plogging heet deze nieuwste rage in sportief Nederland, die is overgewaaid uit Zweden. Plocka betekent zoveel als 'oprapen' in het Zweeds. En dat heeft de Loopgroep onder veel hilariteit en gezelligheid gedaan: 4 grote zakken vol! Gelukkig was het bos niet echt vuil, was de constatering na afloop. Niet alleen de trainer van Loopgroep Warnsborn kan tevreden zijn. Onze boswachter Ben Oosting steunde het initiatief met zakken en handschoenen. Naast afval werd er ook een bijzondere vondst gedaan: een zilverkleurig plaatje van de boomplantdag van de Oranjedag anno 1900.

Bekijk het filmpje.

Aanpak erosie Kastanjedal gaat van start

pad langs de Kabouterboom

Landgoed Heerlijkheid Beek bij Nijmegen is zeldzaam mooi. In het Kastanjedal komen bijzondere planten en dieren voor. Helaas wordt het bedreigd door toenemende erosie als gevolg van de hevige regenbuien van tegenwoordig. Vorig jaar hebben we onze donateurs en betrokkenen uit de omgeving gevraagd ons te helpen het beekdal te beschermen. En dat is gelukt, waarvoor dank! We gaan dankzij deze financiële steun vanaf oktober aan de slag met maatregelen die het beekdal beschermen. Zo kunnen we de dikste tamme kastanjeboom van Nederland, de 450 jaar oude Kabouterboom en het bijzondere bronnenbos behouden.

Lees meer over Heerlijkheid Beek.

Powered by Aan Zee