Acrobatisch spektakel in eigen tuin

Als eind augustus het weer wisselvalliger wordt, de zon aanzienlijk vroeger onder gaat en de eerste broedvogels alweer richting het zuiden vertrekken, merk je dat het najaar langzaam in aantocht is. Voor veel mensen is dit juist ook een periode om naar uit te kijken. De heide kleurt immers prachtig paars en de edelhertenbronst staat voor de deur. Een ander diertje krijgt veel minder aandacht, terwijl zijn acrobatische manoeuvres toch een lust voor het oog zijn. En dat zelfs in onze eigen tuin! Let maar eens op de eekhoorn!

© Jeroen van Wijk

Extra jongen

Eekhoorns kunnen twee keer per jaar paren: van december tot februari en in mei en juni. Als er in het najaar en in de winter veel voedsel aanwezig is, zijn de vrouwtjes aan het einde van de winter in goede conditie en paren ze vaak ook daadwerkelijk in beide perioden. Tijdens de paartijd achtervolgt een mannetje het vrouwtje door de bomen waarbij ze snel rondom de boomstam rennen en van tak tot tak springen. Een fantastisch schouwspel! 

Na ongeveer 40 dagen worden de jongen geboren. Ze zijn dan kaal, hun oogjes zitten nog dicht en liggen weerloos in hun nest. De kans om eekhoorns te zien, neemt vanaf augustus vervolgens flink toe. De jonge eekhoorntjes van het tweede nest verkennen dan de buitenwereld. Bovendien is de naderende herfst de periode waarin eekhoorns een vetreserve aanleggen door extra veel te eten. Nog meer spektakel dus!

Eekhoorns zijn typische bosbewoners. Je vindt ze in alle natuurgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen. Ze weten onze tuinen vaak ook goed te vinden. Vooral in de groenere delen van dorpen en steden. Helaas wordt het leefgebied van eekhoorns de laatste jaren steeds verder verkleind en versnipperd, bijvoorbeeld door woningbouw. Maar ook als gevolg van de coronapandemie draaide de eekhoornopvang overuren doordat veel mensen thuis zaten en extra gingen snoeien of kappen. Hierbij sneuvelde niet zelden een nest met jonge eekhoorntjes.

Een handje helpen

Zou u ook graag eekhoorns in eigen tuin zien? Help ze dan een handje. Door speciale nestkasten in de bomen te plaatsen, kan het verlies aan nestplaatsen deels worden opgevangen. Probeer ook zoveel mogelijk bomen en grote struiken te laten staan. Ook kan het geen kwaad om met name in de herfst en winter de eekhoorns een beetje bij te voeren. Hiervoor zijn speciale voederbakjes met een klepje bedacht, die alleen door eekhoorns te openen zijn. Het is altijd weer een enorm leuk gezicht om zo’n acrobaatje via de bomen aan te zien komen en vervolgens naar nootjes te zien grabbelen! Hazel- of walnoten vallen doorgaans goed in de smaak!

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.