Kasteel in kerstdecoratie

dinsdag 14 december 2021Kastelen

Op 10 december is het een spannende dag, want dan begint de kerstopenstelling op kasteel Cannenburch. Met ons decoratieteam werken we er dagenlang hard aan om alles er op tijd prachtig sfeervol uit te laten zien. Ik werk al 31 jaar op het kasteel als vrijwilliger en heb de kerstopenstelling al vanaf de eerste keer meegemaakt, zo’n 25 jaar geleden inmiddels. Het is echt ontzettend leuk om samen met een team enthousiaste vrijwilligers jaar na jaar het kasteel zo mooi in feestelijke kerstsfeer te kunnen brengen.

kerstboom in kasteel CannenburchIn de week voorafgaand aan de kerstopening zetten we met zijn allen de schouders eronder. Op maandag plaatsen de mannen de bomen en hangen de verlichting erin. In de grote boom van 4,5 meter hoog gaan wel zo’n 4000 lichtjes! Daarna versiert een groep vrouwen de bomen met kerstballen, zo’n 1500 stuks, dekken we de tafels met mooi servies en maken we kerststukken. Daar zijn natuurlijk heel wat mensen voor nodig, maar we komen nooit handen tekort. Elke dag zijn er wel zo’n tien enthousiaste helpers, allemaal mensen die hier bijvoorbeeld normaal werken als suppoost of winkelmedewerker. Er wordt hard gewerkt, maar het is ook heel gezellig. Je doet heel leuke contacten op. Ik ben al 79, maar thuiszitten is niks voor mij! Ik blijf het liefst lekker bezig, dus zolang ik het nog kan... Ik kom hier nu gemiddeld één à twee dagen per week. Ooit ben ik begonnen als rondleider, wat ik soms nog steeds doe. Inmiddels ben ik ook hoofd housekeeping en zit ik in het vaste decoratieteam van vier mensen.

detail eettafel kasteel Cannenburch in kerstsfeer18de-eeuwse kerstsfeer

Het is erg leuk dat we als vrijwilligers zelf met ideeën kunnen komen, al stemt ons team alles natuurlijk af met de kasteelmanager. Lang vóór de kerstopstelling maken we al een opzet: in welke vertrekken gaan we wat doen? We proberen er jaarlijks een andere touch aan te geven. Nu hebben we op de bovenzaal bijvoorbeeld een extra gedekte tafel geplaatst, met mooi servies uit het depot. Best bijzonder, want dat krijgen mensen normaal niet te zien. We proberen het echt te maken zoals de adellijke bewoners vroeger rond de kersttafel zaten. Volledig historisch verantwoord is het natuurlijk allemaal niet. We weten bijvoorbeeld niet of er in de 18de eeuw al kerstbomen stonden. Die zijn waarschijnlijk pas later gekomen. Maar de versiering in de bomen proberen we wel bij die tijd te laten aansluiten. We weten wel dat er in de 18de eeuw guirlandes werden gebruikt aan de schouwen en om de spiegels. Dat heb ik op schilderijen en tekeningen gezien, dus dat proberen we dan ook te doen.

decoratie in kasteel CannenburchGLK-groen en kunstbloemen

Om de kans op schimmelvorming in het kasteel tot een minimum te beperken, gebruiken we geen echte bloemen meer, maar zijden exemplaren. Wel mogen we voor deze periode echt groen erbij gebruiken. Dat komt grotendeels bij huis Verwolde vandaan. Een GLK-collega, hovenier Patrick Dekkers, snoeit de struiken en bomen speciaal voor ons vlak voordat wij het kasteel gaan decoreren. Daardoor is het groen zo vers mogelijk en houdt het ook zonder water tot het eind van de maand. Echt fantastisch dat hij dat voor ons doet! Er zijn ook vrijwilligers die zelf wat meenemen uit eigen tuin. Mijn collega’s Hermien en Nienke maken samen de kerststukken en andere groendecoraties, waar zij echt heel goed in zijn.

Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis. Zo hebben we elk jaar wel wat problemen met de lichtjes. Dan testen we ze van tevoren en als je dan net het hele snoer erin hebt, blijkt er toch nog wat kapot te zijn gegaan. Dat hadden we nu ook weer, maar gelukkig was dat bij een van de kleinere boompjes. Dan moeten we gauw nieuwe lichtjes halen, en zo lossen we het altijd wel weer op.

Ria van Ballegoy decoreert kerstboomTrots op resultaat

Als het klaar is, zijn we samen altijd heel blij dat we zo’n mooi resultaat hebben neergezet. Er zijn wel eens bezoekers geweest die het hier mooier vonden dan op Paleis het Loo. Leuk om te horen natuurlijk, al zal dat ook een kwestie van smaak zijn. Bij ons is het allemaal niet zo gelikt en veel soberder. Sommige mensen vinden dat juist mooier. We hebben uiteraard ook niet zoveel spullen om mee te pronken en moeten het met een beperkt budget doen én met vrijwilligers. Maar dat maakt het juist zo bijzonder!

 

Helaas is de Kerstopenstelling met ingang van 19 december gesloten. 
We hopen u volgend jaar te mogen verwelkomen. Fijne Kerst!

 

Ria van Ballegoy
Ria van Ballegoy werkt als vrijwillig hoofd housekeeping en gids op kasteel Cannenburch.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Kasteel Cannenburch

Luisterverhaal (podcast) bedkamer

Word donateur

Reageren