Kasteel in kerstsfeer

De tweede vrijdag van december is een spannende dag, want dan begint de kerstopenstelling op kasteel Cannenburch. Met ons decoratieteam werken we er dagen hard aan om alles er op tijd prachtig sfeervol uit te laten zien. Ik werk al 31 jaar op het kasteel als vrijwilliger en heb de kerstopenstelling al vanaf de eerste keer meegemaakt, zo’n 25 jaar geleden inmiddels. Het is echt ontzettend leuk om samen met een team enthousiaste vrijwilligers jaar na jaar het kasteel zo mooi in feestelijke kerstsfeer te kunnen brengen.

4.000 lichtjes en 1.500 ballen

In de week voorafgaand aan de kerstopening zetten we met zijn allen de schouders eronder. Op maandag worden de bomen met de lampjes geplaatst. In de grote boom van 4,5 meter hoog gaan wel zo’n 4.000 lichtjes! Daarna versieren we de bomen met wel 1.500 kerstballen, dekken we de tafels met mooi servies en maken we kerststukken. Daar zijn natuurlijk heel wat mensen voor nodig, maar we komen nooit handen tekort. Elke dag zijn er wel zo’n tien enthousiaste helpers, allemaal mensen die hier bijvoorbeeld normaal werken als suppoost of winkelmedewerker. Er wordt hard gewerkt, maar het is ook heel gezellig. Je doet heel leuke contacten op. Ik ben al 79, maar thuiszitten is niks voor mij! Ik blijf het liefst lekker bezig, dus zolang ik het nog kan… Ik kom hier nu gemiddeld één à twee dagen per week. Ooit ben ik begonnen als rondleider, wat ik soms nog steeds doe. Inmiddels ben ik ook hoofd housekeeping en zit ik in het vaste decoratieteam.

18e Eeuwse kerstsfeer

Het is erg leuk dat we als vrijwilligers zelf met ideeën kunnen komen, al stemt ons team alles natuurlijk af met de kasteelmanager. Lang vóór de kerstopstelling maken we al een opzet: in welke vertrekken gaan we wat doen? We proberen er jaarlijks een andere touch aan te geven. Nu hebben we op de bovenzaal bijvoorbeeld een extra gedekte tafel geplaatst, met mooi servies uit het depot. Best bijzonder, want dat krijgen mensen normaal niet te zien. We proberen het echt te maken zoals de adellijke bewoners vroeger rond de kersttafel zaten. Volledig historisch verantwoord is het natuurlijk allemaal niet. Waarschijnlijk stonden er in de 18e eeuw nog geen kerstbomen. Maar de versiering in de bomen proberen we wel bij die tijd te laten aansluiten. We weten wel dat er in de 18e eeuw guirlandes werden gebruikt aan de schouwen en om de spiegels. Dat heb ik op schilderijen en tekeningen gezien, dus dat proberen we dan ook te doen.

GLK-groen en zijdebloemen

Om de kans op schimmelvorming in het kasteel tot een minimum te beperken, gebruiken we geen echte bloemen maar zijden exemplaren. Wel mogen we voor deze periode echt groen erbij gebruiken. Dat komt grotendeels bij huis Verwolde vandaan. Een GLK-collega snoeit de struiken en bomen speciaal voor ons vlak voordat wij het kasteel gaan decoreren. Daardoor is het groen zo vers mogelijk en houdt het ook zonder water tot het eind van de maand. Echt fantastisch dat hij dat voor ons doet! Er zijn ook vrijwilligers die zelf wat meenemen uit eigen tuin. Mijn collega’s Hermien en Nienke maken samen de kerststukken en andere groendecoraties, waar zij echt heel goed in zijn.

Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis. Zo hebben we elk jaar wel wat problemen met de lichtjes. Dan testen we ze van tevoren en als je dan net het hele snoer erin hebt, blijkt er toch nog wat kapot te zijn gegaan. Dat hadden we nu ook weer, maar gelukkig was dat bij een van de kleinere boompjes. Dan halen we gauw nieuwe lichtjes, en zo lossen we het altijd wel weer op.

Trots op resultaat

Als het klaar is, zijn we samen altijd heel blij dat we zo’n mooi resultaat hebben neergezet. Er zijn wel eens bezoekers geweest die het hier mooier vonden dan op Paleis het Loo. Leuk om te horen natuurlijk, al zal dat ook een kwestie van smaak zijn. Bij ons is het allemaal niet zo gelikt en veel soberder. Sommige mensen vinden dat juist mooier. We hebben uiteraard ook niet zoveel spullen om mee te pronken en moeten het met een beperkt budget doen én met vrijwilligers. Maar dat maakt het juist zo bijzonder!

Tot ziens op kasteel Cannenburch!

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.