Plukken uit de natuur

Sappige bessen, geurige kruiden, decoratief mos… Je vindt van alles in de natuur. Er gelden wel een paar regels bij het verzamelen.

Het verzamelen van (delen van) in de natuur groeiende vruchten, planten of paddenstoelen voor consumptie of ter decoratie, het zogenoemde wildplukken, is op dit moment erg ‘in’. Vanuit een toenemende vraag naar eerlijke, duurzame en pure producten worden mensen aangemoedigd om de natuur op deze manier te benutten. Maar wildplukken brengt ook risico’s met zich mee. Daarom weegt GLK de verschillende belangen zorgvuldig af.

Wat vindt GLK van wildplukken?

Omdat het geen grote negatieve effecten heeft voor de natuur, staat GLK wildplukken langs wegen en paden toe. Daarbij moet het wel gaan om kleine hoeveelheden, bestemd voor eigen gebruik. Met ‘kleine hoeveelheden’ bedoelen we ongeveer een champignonbakje vol. Het rapen of plukken van vruchten, zaden, planten en paddenstoelen voor commerciële doeleinden is verboden. Als wildplukker wordt u vanzelfsprekend geacht rekening te houden met onze huisregels in het betreffende gebied. Het wildplukken is bovendien altijd op eigen risico.

't Sol Rode Bessen
Christian Biemans

Effecten en risico’s

Uit onderzoek is gebleken dat wildplukken geen duidelijk negatief effect heeft op het voorkomen van flora en fauna in een gebied. Wel is het zo dat een wildplukker zich vaak van de paden af begeeft, wat kan leiden tot verstoring van dieren en vertrapping van planten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit effect groter wordt wanneer mensen vaker gaan wildplukken.

De wildplukker loopt zelf ook enig risico. Zo bestaat er de kans dat u een giftige plant of paddenstoel plukt of dat u besmet wordt door ziekteverwekkers als de Vossenlintworm. Gaat u van de paden af (in beginsel verboden volgens de huisregels van GLK), dan is er meer kans op vallende takken. Flora en fauna zijn bovendien bij wet beschermd. Handhavers van gemeente of provincie kunnen de wildplukker dan ook hierop aanspreken en mogelijk een boete uitschrijven.

GLK houdt zich aan geldende wet- en regelgeving. Als veranderingen in wetten of regels of de maatschappelijke discussie daar aanleiding toe geven, zullen wij ons standpunt op basis daarvan bijstellen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.