Mountainbiken bij GLK

Steeds meer mensen gaan de natuur in op de mountainbike. Dit kan en mag niet overal. Maar daar waar het kan probeert GLK aan de wensen van mtb’ers tegemoet te komen.

De terreinen die in trek zijn bij mountainbikers – gebieden met veel variatie in landschap en hoogte – zijn ook de plekken die door veel andere recreanten bezocht worden. Het aantal conflicten tussen mountainbikers en wandelaars of ruiters in natuurgebieden is dan ook toegenomen door de groeiende populariteit van mountainbiken.
GLK vindt dat iedereen op zijn of haar manier van de natuur zou moeten kunnen genieten. Daarom stemmen we per terrein de verschillende recreatievormen zo goed mogelijk op elkaar af. Dat kan betekenen dat er in het ene gebied een uitdagende route speciaal voor mtb’ers wordt aangelegd, terwijl er in een ander gebied een verbod op mountainbiken geldt. Het blijft maatwerk.

Wat vindt GLK?

GLK hecht veel waarde aan de openstelling van haar terreinen voor verschillende gebruikersgroepen.
Uitgangspunt daarbij is dat deze groepen respectvol omgaan met elkaar en met de natuurlijke omgeving waar zij gebruik van maken. Mountainbiken op recreatieve basis kan bij GLK in veel gebieden. In enkele gevallen is mountainbiken verboden vanwege de grote kwetsbaarheid van het gebied.

© Nico Kloek

Maatwerk met lokale ondersteuning

Door maatwerk toe te passen, kunnen we in sommige gebieden ‘single tracks’ aanleggen: uitdagende routes speciaal voor mtb’ers. Bij het kiezen van de route zorgen we er natuurlijk voor dat kwetsbare gebieden ontzien worden. En door de route uitdagend te maken, hopen we ook te voorkomen dat mountainbikers zelf hun route door het terrein gaan zoeken, zodat verstoring van flora en fauna en eventuele conflicten met andere gebruikers voorkomen worden.

Randvoorwaarde voor het aanleggen van single tracks is voor GLK dat lokale verenigde mountainbikegroepen bereid zijn een rol in het beheer en toezicht op zich te nemen.

Mountainbiken als sportevenement kan uitsluitend met toestemming van GLK.

Mountainbiken: waar mag het?

Op de openstellingsborden van elk terrein staat aangegeven op welke manieren het terrein toegankelijk is. De speciale moutainbikeroutes zijn te herkennen aan de gele bordjes met een zwarte driehoek en twee zwarte bolletjes. Veel routes staan op mtbroutes.nl.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.