Afval: de natuur betaalt de rekening

Een blikje frisdrank, wat tuinafval, een sigarettenpeuk, afgedankt huisraad, bouwpuin, mondkapjes en zelfs afval uit drugslaboratoria. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers én de vrijwilligers & medewerkers van GLK die het op moeten (laten) ruimen.

Afval Batenburg
© Hans Hengeveld

De natuur is de laatste plek waar afval zou moeten liggen en toch belandt er heel veel rotzooi in onze natuurgebieden. Vervuiling kan vele en grote nadelige gevolgen hebben. Dieren raken verstrikt of gewond, worden ziek en bovendien kan de bodem vervuild raken. Stort iemand zijn tuinafval, dan kunnen er planten gaan woekeren die helemaal niet thuishoren in een natuurgebied.

Veel geld

Het schoonhouden van een natuurgebied en verwijderen van afval kost veel tijd en geld. Dit zetten wij liever in voor onze hoofddoelstelling: beheren, onderhouden en inrichten van natuur, landgoederen en gebouwen die aan Geldersch Landschap & Kasteelen zijn toevertrouwd. Ook de zeer kostbare opruimacties van drugsafval of olie uit uitgebrande auto’s komen op basis van wetgeving op het bordje van de eigenaar te liggen. Overheden schrijven in dat soort situaties zelfs dwangbevelen aan eigenaren om het op te lossen en betalen.

Geen prullenbakken

In de terreinen van GLK vind je, op een enkele uitzondering na, geen afvalbakken. De ervaring leert dat prullenbakken juist veel afval aantrekken. Er ontstaat zwerfvuil omdat mensen dit naast de bak gooien. Bosdieren, zoals de das, vos, boommarter en ree komen ‘s nachts uit hun schuilplaats op zoek naar eten. Een volle afvalbak nodigt uit tot grondig onderzoek. Met als resultaat dat de dieren verkeerde dingen eten én los vuil dat alle kanten opwaait.

Ons uitgangspunt is dat bezoekers aan onze terreinen zelf hun afval meenemen. Dat werkt in veel gevallen gelukkig goed.

Zelf opruimen & meldpunt

Belangrijk is dat afval snel wordt opgeruimd, zodat er geen of zo min mogelijk schade ontstaat voor planten en dieren. In veel gebieden zijn er lokale bewoners die een afvalopruimbrigade vormen en daarbij ook terreinen van GLK meenemen in hun route.

Kom je ‘gewoon‘ afval tegen zoals blikjes frisdank of plastic? Neem het mee en deponeer het in een prullenbak. Betreft het bijzondere en grote dumpingen zoals drugsafval, blijf op afstand en meld het direct bij de meldkamer van de politie.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.