Eikenprocessierups

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland zijn vanaf ongeveer april grote aantallen rupsen van de eikenprocessievlinder te vinden. Bij aanraking met de brandharen van deze rups – die onzichtbaar zijn met het blote oog – kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Eikenprocessierups
© Piet van Merrebach
Eikenprocessierups

Ook voor dieren zijn er gezondheidsrisico’s. Op de gezondheid van het bos of bomen heeft de eikenprocessierups nauwelijks effect.

Het advies is om met een wijde boog om deze eikenbomen heen te lopen (en honden aangelijnd te houden).

Aanpak

Onze boswachters en beheerders houden de eikenbomen goed in de gaten. Bij geconstateerde grote aantallen rupsen in combinatie met veel wandel- en/of fietsverkeer, hangen zij waarschuwingen op bij (de ingang van) deze specifieke locaties.

Om op termijn de overlast tegen te gaan, wordt gezocht naar duurzame oplossingen door het stimuleren van meer biodiversiteit waardoor de eikenprocessierups bestreden wordt met natuurlijke vijanden en minder kans krijgt om zich als plaag te ontwikkelen.
Het gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen vormt geen duurzame oplossing.

Slechts bij hoge uitzondering worden op locaties met ernstige overlast gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld om de nesten van de rups te verwijderen. Op de meeste andere plekken in de bossen en op de landgoederen is het gezien de grote hoeveelheid niet te doen om maatregelen tegen de rupsen te nemen.

Meer weten

Vragen over de eikenprocessierups? Kijk dan op processierups.nu of rupsen.info.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.