Unieke middeleeuwse brouwerij laten herleven

Kasteel Ammersoyen heeft volop ambities voor de komende jaren, waarbij de bezoekersbeleving nóg aantrekkelijker moet worden. Ruimtes die voorheen niet toegankelijk waren, openen stuk voor stuk voor het publiek, óf zijn al geopend. Extra bijzonder: veel aanpassingen vinden niet achter gesloten deuren plaats.

Middeleeuws bierbrouwen

Inmiddels is er een masterplan opgesteld met daarin alle onderdelen om in dit unieke kasteel een duik in de middeleeuwen te kunnen nemen. Allereerst is dit jaar de routing verbeterd en de entree vernieuwd. Een belangrijke volgende stap is het zichtbaar én beleefbaar maken van de brouwoven in de eeuwenoude brouwkelder. De brouwoven bevindt zich nu nog onder de vloer. Kasteelmanager Annette Zeelenberg: “Het is mijn lang gekoesterde wens deze brouwoven weer bloot te leggen.  Dat wordt een spannend moment want zo’n stukje verborgen geschiedenis boven halen: dit is echt uniek. Wat gaan de archeologen vinden? “
Alles moet zorgvuldig worden blootgelegd. Een unieke situatie omdat het de enige middeleeuwse brouwoven is binnen de muren van een kasteel in Nederland. De opgraving en inrichting van de bierbrouwerij komen uiteindelijk samen in een publiekspresentatie. Voor iedereen wordt het een fascinerende kijk, ruik, doe, leer en ervaar belevenis.

Financiële steun hard nodig

Maar zover is het nog niet. Een giftenwervingsactie moet het mogelijk gaan maken om de spade hopelijk nog dit jaar (voorzichtig) in de grond te steken om de brouwoven bloot te leggen als een belangrijk onderdeel van de publiekspresentatie.

Uniek middeleeuws kasteel

Ruim 40 jaar geleden opende Ammersoyen als kasteelmuseum na een zestien jaar durende restauratie door Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). Het unieke vierkante kasteel met vier hoektorens vertelt het verhaal van de middeleeuwen, van de ontelbare scherven die in de gedempte gracht zijn gevonden tot de roemrijke periode van de hertogen van Gelre. Maar dat verhaal kan nog véél spannender worden gepresenteerd. Tot nu toe was dat nog maar beperkt mogelijk. Veel ruimtes waren voorheen in gebruik als gemeentehuis of door een cateraar. Het plan is om die ruimtes langzaamaan open te stellen en vullen met geheel nieuwe presentaties.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.